Utorak, 28 studenoga, 2023

Detalji akcije: Policajac u ZHK rekao osumnjičenom da ga prati SIPA

Autor:N1

Preporučeno

Krivično djelo počinio je 5. maja 2022. godine kao policijski službenik

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su na području Gruda i Ljubuškog realizovali operativnu akciju „Derbi 2“, u okviru koje su izvršeni pretresi stambeni objekata i pokretnih stvari na jednoj lokaciji i privremeno oduzimanje dokumentacije na dvije lokacije. Privedena je jedna osoba koja se tereti za krivično djelo “Odavanje službene tajne” u vezi sa krivičnim djelom “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”. Kako N1 saznaje, riječ je o policijskom službeniku koji je u penziji.

Upravo se čita:  Miriše vam na snijeg? Meteorolog Nedim Sladić je otkrio hoće li pasti?

Krivično djelo počinio je 5. maja 2022. godine kao policijski službenik, rečeno je za N1 u Tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona pod čijim nadzorom je vođena akcija.

Naime, on je kao policijski službenik imao pristup bazi IDDEEA kao i vlasnicima registarskih oznaka. SIPA je u tom trenutku radila istragu krivičnih djela u vezi sa akciznom robom i osumnjičena osoba je bila pod mjerama praćenja. Policijski službenik je došao do informacije i kazao osumnjičenom da ga SIPA prati te odao o kojem vozilu je riječ. Time su, kako su nam rekli iz Tužilaštva ZHK, ugrožena akcija i životi djelatnika SIPA-e.

Upravo se čita:  Odgođen početak suđenja: Vlasnik hotela Jablanica završio u bolnici

Policijski službenik u penziji je priveden i danas je predat u nadležnost Tužilaštva ZHK. Prema nezvaničnim informacijama, ta nje ma neće biti zatražen pritvor.

Podsjetimo, prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Navedene aktivnosti realizovane su po nalogu Općinskog suda u Ljubuškomi pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Penzioner iz BiH mora u zatvor, uhvatili ga sa 800 grama heroina. Sastao se s dilerima

Državljanin BiH (67), nastanjen u Offenbachu proglašen je krivim nakon što je optužen da je prenosio drogu za narko...

Možda vas zanima i ovo