Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Dobre vijesti iz kompanije “Mlin Majić”: Padaju cijene brašna

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Iz kompanije “Mlin Majić” rekli su da su posljednje poskupljenje imali u 11. mjesecu te da sada očekuju pad cijena.

Iako su to mlinari ranije najavljivali, do kraja ove godine neće doći do poskupljenja brašna, a građani mogu makar malo odahnuti.

– Poskupljenja do kraja godine neće biti, a prognoze za narednu nezahvalno je davati – kratko je prokomentirao Kos.

Podsjetimo, Udruženje mlinara RS najavilo je poskupljenje brašna do kraja ove godine, naglasivši da je osnovni razlog za to povećanje cijene goriva. Kako su tada kazali, vreća brašna je trebala biti skuplja za tri do četiri marke, što znači da bi vreća od 25 kilograma koštala više od 35 KM.

Upravo se čita:  Kineska firma lažirala dokumentaciju za megaprojekat u BiH

Iz kompanije “Mlin Majić” rekli su za “Avaz” da su posljednje poskupljenje imali u 11. mjesecu te da sada očekuju pad cijena.

– Cijene pšenice na tržištu su se stabilizovale te, ukoliko tako i ostane, daljnjih poskupljenja brašna neće biti. Naša procjena, odnosno očekivanja su kako bi u drugom/trećem mjesecu iduće godine moglo doći i do pada cijena – kazali su iz ove kompanije.

Upravo se čita:  Kineska firma lažirala dokumentaciju za megaprojekat u BiH

Međutim, iako do najavljenog poskupljenja brašna neće doći, krajem novembra su podignute cijene hljeba i pekarskih proizvoda. Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Savo Bakajlić smatra da do tog poskupljenja nije trebalo doći, posebno iz razloga što su cijene pšenice na berzama u padu.

– Hljeb je ponovo skuplji, mislim da nije bilo velike potrebe za tim. Trgovci gledaju sebe, a niko ne posmatra ovog nesretnog poljoprivrednog proizvođača, šta će s njim biti – istakao je Bakajlić.
Osim toga što, makar zasad, neće doći do poskupljenja brašna, građani su pozitivno iznenađeni što i cijena ulja ide naniže. Iako taj pad nije drastičan, svakako je pozitivan, jer su mjeseci iza nas donosili iznova nova poskupljenja.

Upravo se čita:  Kineska firma lažirala dokumentaciju za megaprojekat u BiH

I dok je litar ulja u martu dostigao cijenu od 5,50 KM, danas se može kupiti i za 3,75 KM.

Pročitajte još

Izdvajamo

Tužilaštvo BiH odgovorilo sudiji Periću: Odbacujemo neutemeljene optužbe na rad tužilaca

Odbacujemo bilo kakve neutemeljene optužbe na rad tužilaca, a svako ko ima saznanja o nezakonitom postupanju može to prijaviti...

Možda vas zanima i ovo