Utorak, 5 prosinca, 2023

Doktor preminuo nakon uboda ose, mjesec dana bio u komi

Tragično je preminuo od posljedica uboda ose koja ga je ubola prije više od mjesec dana, otkada je bio u komi.

Preporučeno

Anđelko Glivar iz Donje Stubice u Hrvatskoj preminuo je jutros u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, javlja Zagorje.com.

Dr. Glivar dugo je godina bio ugledni doktor porodične medicine u Domu zdravlja u Donjoj Stubici.

Tragično je preminuo od posljedica uboda ose koja ga je ubola prije više od mjesec dana, otkada je bio u komi.

Šta učiniti u slučaju uboda ose ili nekog insekta

U nastavku prenosimo jedno ranije priopćenje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije o ubodima insekata.

“Unatoč tome što postoji više od milion vrsta insekata, alergijske reakcije na ubod insekta u našim se krajevima najčešće javljaju nakon uboda pčela, bumbara, osa, stršljena i mrava. Kod uboda pčele u ranici ostaje žalac s mjehurićem otrova iz zatka, koji je potrebno što prije ukloniti.

Za razliku od pčela i bumbara koji napadaju samo kad su uznemireni, stršljeni i ose izrazito su agresivni insekti, ne ostavljaju žalac i mogu ubosti nekoliko puta. Otrov stršljena i osa toksičniji je i alergijske reakcije na njihov ubod obično su teže i ozbiljnije naravi. Alergijske reakcije na ubod mrava znatno su rjeđe.

Upravo se čita:  Slovenija je masovno kažnjavala ljude u koroni. Sad im vraća novac i briše dosjee!

U kliničkoj slici na mjestu uboda u početku dominira crvenilo, oteklina i bol, koji nastaju kao rezultat djelovanja otrova. U određenom broju slučajeva javlja se sustavna alergijska reakcija koja se u prvom stupnju očituje kao urtikarija (koprivnjača).

U drugom stepenu slijedi je pojava općih simptoma poput glavobolje, mučnine, povraćanja, proljeva i/ili nesvjestice. Treći stepen karakteriziraju teži simptomi kao što su problemi s disanjem, bol u prsima, otežano gutanje i poremećaji svijesti.

Četvrti, ujedno i najteži stepen, očituje se potpunim kolabiranjem, uz gubitak svijesti, pad krvnog pritiska, modru boju kože i sluznica te nemogućnost zadržavanja mokraće i stolice. Bitno je znati kako se alergijske reakcije mogu javiti odmah nakon prvog uboda, međutim, češće su u osoba koje su već prije doživjele 2-3 uboda (npr. kod pčelara).

Upravo se čita:  Ovo je Vezira koja se u porodičnoj kući ugušila od dima iz peći na pelet

Ako je reakcija na ubod insekta lokalizirana, potrebno je staviti hladni oblog na mjesto uboda, ali ako se oteklina i crvenilo nastave povećavati, potrebno je zatražiti pomoć doktora koji najčešće propisuje kortikosteroidnu kremu i/ili antihistaminske lijekove.

U slučaju sistematske alergijske reakcije (anafilaktičkog šoka) potrebno je što hitnije zatražiti liječničku pomoć. Osim primjene adrenalina, antihistaminskih i kortikosterodinih lijekova, osobe s anafilaktičkom reakcijom potrebno je hospitalizirati, jednako kao i sve osobe koje su prethodno doživjele sistematsku alergijsku reakciju na ubod insekta, angioedem (oteklina mekih tkiva, posebno usnica, vjeđa ili sluznice usne šupljine) ili bronhospazam (otežano disanje).

Upravo se čita:  Majka otkrila šta se dešava na dan Vanjina (14) nestanka: ‘Kamere pokazuju da je skrenula s uobičajene rute’

Sve osobe koje su već doživjele anafilaktičku reakciju na ubod insekta sa sobom trebaju nositi pribor za samopomoć (adrenalin koji se primjenjuje autoinjektorom, tablete antishistaminika i eventualno kortikosteroida), te što prije potražiti liječničku pomoć.

U cilju prevencije uboda potrebno je provesti neke opće mjere:

ne hodati bosonog;
izbjegavati odjeću jarkih boja i jake parfeme (jer privlače insekte);
izbjegavati brze pokrete poput mahanja rukama u blizini insekata (potiču agresivnost insekata);
ne jesti na otvorenom hranu jakog mirisa (slatko voće, salama i sl.)
pripaziti dok se piju sokovi intenzivnog mirisa ili boje (insekti često upadnu u čašu);
držati zatvorenima kante za smeće;
na prozore staviti mreže kako bismo spriječili ulazak insekata, te
prilikom boravka u prirodi koristiti se repelentima (sredstava koja odbijaju insekte).

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo