Nedjelja, 1 listopada, 2023

Drastičan pad kirija u bh. susjedstvu: Stanovi od 500 eura sada su 300, da li će trend doći u BiH?

Preporučeno

Najskuplji kvadrat zakupa na nivo cijelog grada je u centru Beograda i njegova prosječna cijena iznosi 16.3 eura (31,91 KM) po metru kvadratnom.

Prije samo godinu dana cijene zakupa stanova u Beogradu ‘otišle su u nebo’. Sada, godinu dana kasnije tržište se dosta stabilizovalo.

Vlasnici su stanove do skora izdavali i po duplo većoj cijeni nego inače, a oni koji su željeli u podstanare, zbog slabe ponude, nisu bili u mogućnosti da pitaju za cijenu. Sada je došlo do promjene – ono što je nekada bilo 500 eura (979 KM), sada može da se nađe i za 300 eura (587 KM).

Upravo se čita:  Duge kolone vozila na izlazu iz BiH na pet graničnih prelaza

Cijene su definitivno pale, pritisak na potražnju je manji i to se sve zajedno odrazilo i na tržište zakupa.

“Podstanarstvo se nekako promenilo, danas je priča drastično drugačija nego pre samo šest mjeseci. Tokom zime na jedan prosječan stan u Beogradu sa cijenom do oko 500 eura, znalo se javiti i po 80 zainteresovanih za samo dva sata. Danas toga nema”, priča Suzana iz Begrada koja godinama izdaje stan za Zvezdari.

Upravo se čita:  Potrgane zastave na ulazu u Čaršijsku džamiju i Šehidsko mezarje u Prijedoru

Od kraja prošle godina cijene zakupa počele su da padaju. Danas je dosta lakše pronaći stan po pristojnoj cijeni, nego što je to bio slučaj prije godinu dana. Prema posljednjim podacima sa sajta za oglašavanje nekretnina, pad cijena zakupa u aprilu jasno je vidljiv, naročito u Beogradu, Nišu, Pančevu. Sada je u Beogradu ponovo moguće iznajmiti stan za 250 eura (489 KM), prenosi portal direktno.

Upravo se čita:  Povećanje naknada za nezaposlene u FBiH: Umjesto 510 KM imati će mjesečno 760 KM

Najskuplji kvadrat zakupa na nivo cijelog grada je u centru Beograda i njegova prosječna cijena iznosi 16.3 eura (31,91 KM) po metru kvadratnom.

Također, agenti za nekretnine u jedno su sigurni: “2022. se neće ponoviti” ni kada su u pitanju cijene zakupa, ni cijene kvadrata nekretnina.

Beograd je tradicionalno grad koji je na vrhu liste po cijenama zakupa. S druge strane, od većih gradova, najjeftiniji su Kragujevac i Niš, i tu je vidiljiva promjena u odnosu na mart.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo