Subota, 9 prosinca, 2023

Drvosječa: Cijena peleta je 500 KM, uskoro će biti skuplji

Autor:Avaz.ba

Istakao je da je tržište trenutno stabilno, da peleta, ali i ogrjevnog drveta, kao i uglja ima u dovoljnim količinama te da se ne očekuje nestašica.

Preporučeno

Cijene peleta će, zasigurno, biti više u narednom periodu, ali značajnija poskupljenja se ne očekuju. Rekao je to Muhamed Helać, portparol kompanije „Drvosječa“, istakavši da će pelet, vjerovatno, biti skuplji u jeku grijne sezone.

“Međutim, ne vjerujemo da će se te cijene značajnije odraziti na kućne budžete naših građana, odnosno da će to biti neki novi udar za njih. Jednostavno, ogrjev je uvijek skuplji tokom zime, ali se, ponavljam, vrtoglave cijene ne mogu očekivati”, kazao je za Avaz Helać.

Upravo se čita:  Vlasnik “Violete” Petar Ćorluka: Izgradnja nove fabrike pri kraju, narednih dana kreće testna proizvodnja

Istakao je da je tržište trenutno stabilno, da peleta, ali i ogrjevnog drveta, kao i uglja ima u dovoljnim količinama te da se ne očekuje nestašica.

Kazao je da je trenutno najveća potražnja za peletom, ali i ogrjevnim drvetom, dok sve slabiji interes građani iskazuju za ugljem. Iz godine u godinu, dodao je, potražnja za ugljem je sve slabija.

Upravo se čita:  Prva modna kuća u BiH i zvanično ugašena: Propast krenula sa smrću njenog osnivača, posao preuzela supruga

Trenutna cijena tone peleta kreće se u rasponu od 500 do 520 KM, a palete iscijepanog drveta između 150 i 165 KM po metru. Tona kamenog uglja je 285 KM, a drvenog 235 KM i to je jedini energent koji je poskupio značajno u odnosu na lani, kada se prodavao po cijeni od 195 KM.

Na pojedinim internet-oglašivačima pelet se prodaje po cijeni u rasponu od 400 KM do 490 KM po toni.

Upravo se čita:  Potpisan ugovor: Ovo su nove aviolinije iz Tuzle, objavljene su i cijene karata

Iako je grijna sezona zvanično otpočela, ipak, činjenica da nas je vrijeme poslužilo i da su temperature zraka i dalje povisoke za ovo doba godine dovela je do toga da naši građani trošak kupovine ogrjeva ostavljaju kao posljednji. To je, donekle, i razumljivo usljed svih silnih poskupljenja, naveo je Helać.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar objavio detaljne informacije: “Na javni poziv za EU pomoć imali smo i prijave mrtvih ljudi, žao mi je što nema dovoljno novca”

Na javni poziv za EU pomoć prijavilo se više od 216.360 domaćinstava u kojima živi 429.066 pojedinaca, a prema...

Možda vas zanima i ovo