Petak, 1 prosinca, 2023

Državljanin BiH pokušao prevesti migrante u Hrvatsku: Nema položen vozački ispit

S obzirom na sumnju u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma, 20-godišnji vozač je uhapšen.

Preporučeno

Karlovačka policija uhapsila je muškarca iz Bosne i Hercegovine (20) koji je pokušao prokrijumčariti migrante u Hrvatsku, a pored toga će odgovarati za vožnju prije položenog vozačkog ispita i bez vozačke dozvole.

Kako je saopćeno iz Policijske uprave karlovačke, policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja nezakonitih migracija, u večernjim satima 22. oktobra su na području općine Cetingrad, neposredno uz samu graničnu crtu na strani Hrvatske, uočili dva kombi vozila kako se kreću iz smjera BiH bez upaljenih svjetala.

– Nakon što su policijski službenici krenuli prema uočenim kombi vozilima, vozila su se zaustavila nedaleko od granične crte. Policijski službenici su u prvom kombi vozilu na kojem su bile bosanskohercegovačke nacionalne oznake zatekli 20-godišnjeg bh. državljanina te 10 stranih državljana. Do dolaska policijskih službenika do drugog kombi vozila, iz vozila su se preko granične crte u smjeru BiH udaljili nepoznati vozač te najvjerojatnije 8-9 osoba, stranih državljana. U drugom kombi vozilu na kojem nije bilo pripadajućih registarskih oznaka, zatečena su također još dva strana državljana, stoji u saopćenju PU karlovačka.

Upravo se čita:  Policija zaustavila vlasnika lokalne kafane, evo šta su mu pronašli ispod poklopca motora

S obzirom na sumnju u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma, 20-godišnji vozač je uhapšen.

Utvrđeno je da su strani državljani nezakonito ušli u Hrvatsku i svi suizrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

– Također je utvrđeno da je osumnjičeni vozač iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozio strane državljane, kao i da je upravljao kombi vozilom na kojem su bile nepripadajuće registarske oznake. Zbog utvrđene sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Eu ili potpisnici Šengenskog sporazuma, kao i kaznenog djela Krivotvorenje isprave predan je pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava podnesena je nadležnom državnom odvjetništvu, saopćeno je.

Upravo se čita:  Slovenija je masovno kažnjavala ljude u koroni. Sad im vraća novac i briše dosjee!

Protiv njega će biti podnesen i optužni prijedlog nadležnom općinskom sudu zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o strancima i Zakona o sigurnosti prometa na cestama, budući da kod sebe nije imao putnu ispravu te je vozilom upravljao prije stjecanja prava na upravljanje i bez upaljenih svjetala, a u vozilu je prevozio više osoba od broja osoba upisanih u saobraćajnoj dozvoli.

Upravo se čita:  Državljanin Bosne i Hercegovine uhapšen na granici kod Dubrovnika: U luksuznom vozilu marke Audi Q5 pokušao prokrijumčariti čak 20 kilograma kokaina

Iz PU karlovačka su istakli kako će se kriminalističko istraživanje i potraga za drugim vozačem nastaviti.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo