Nedjelja, 1 listopada, 2023

Evo kada bi korisnici najnižih penzija u FBiH mogli očekivati povećanje

Preporučeno

Timovi federalnih ministarstava finansija i rada i socijalne politike, kao i Federalnog zavoda PIO imaju zadatak da u roku od mjesec dana pripreme sve neophodno za povećanje minimalnih penzija.

U kojem procentu i kada će korisnicima najnižih penzija biti povećane penzije, pitanje je koje zanima oko 200.000 penzionera u Federaciji, koliko ih ima najniže penzije, a nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici usvojila inicijativu premijera Fadila Novalića o povećanju minimalnih penzija.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, zaključkom Vlade FBiH, zaduženi su da poduzmu korake i pripreme provedbene akte neophodne za povećanje najnižih penzija koje sada iznose 424 KM.

Upravo se čita:  Ovo je mladić koji je sinoć stradao u saobraćajnoj nesreći: Aziz je imao samo 24 godine. S njim u autu su bila još trojica mladića

– Timovi federalnih ministarstava finansija i rada i socijalne politike, kao i Federalnog zavoda PIO imaju zadatak da u roku od mjesec dana pripreme sve neophodno za povećanje minimalnih penzija. Dakle, krajnji rok je mjesec dana, ali poželjno je da oni to učine što prije.

Kada sačine prijedlog, on će ići na Vladu FBiH. Ono što sada možemo konstatovati jeste da je prekratak rok da povećanje penzija dobiju već u novembru sa oktobarskim penzijama. Realno je da povećanje bude u decembru sa novembarskim penzijama – rečeno nam je u Vladi Federaciji BiH.

Upravo se čita:  Četvrta šansa da se dođe do indeksa: Fakulteti u entitetu RS organizuju još jedan upisnik rok za studente

Dodaju kako je zbog svega rano govoriti u kojem procentu će se povećati minimalne penzije.

Federalni premijer Fadil Novalić je još 22. augusta poslao pismo Vesku Drljači, federalnom ministru rada i socijalne politike, zatraživši da se analizira Zaključak Zastupničkog doma Parlamenta FBiH iz juna u kojem se tražilo povećanje najnižih penzija minimalno pet posto.

Upravo se čita:  U BiH stižu obilne padavine i poplave! U jednom dijelu Evrope napadao veliki snijeg

Novalić je zatražio od Drljače da se utvrdi da li je zaključak u skladu sa zakonom. Ako jeste, da se sačini konkretan prijedlog realizacije, izvor finansiranja i ponudi na razmatranje Vladi Federacije BiH.

S obzirom da to nikada nije učinjeno, Novalić je inicirao povećanje najnižih penzija na posljednjoj sjednici Vlade FBiH koja je održana 13. oktobra, a što je i prihvaćeno.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Sprema se novi zakon: RS želi proizvoditi oružje i municiju bez državne kontrole?

Okončana je u četvrtak sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je, između ostalog, usvojen Nacrt zakona o proizvodnji...

Možda vas zanima i ovo