Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Evo koliko iznosi novčana kazna za prskanje pješaka vozilom

Preporučeno

“Građani mogu naknadno prijaviti vozača koji je počinio ovaj prekršaj nadležnoj policijskoj upravi po mjestu događaja – prskanja”, preciziraju iz MUP-a KS.

U periodu kišnih dana, kao što je to slučaj i ovog maja, pješaci su na velikom iskušenju – kako doći kući, na posao ili na neku drugu željenu destinaciju, a da ih ne “okupaju” vozači.

Ukoliko ste često pješak na ulicama Sarajeva, onda znate o čemu pričamo, jer ste vjerovatno i sami bili “žrtve” nesavjesnih vozača, odnosno zaliveni vodom, piše Radiosarajevo.

Ruku na srce, ima i situacija u kojima su vozačima “svezane ruke”, jer su mnoge dionice puta pune rupa “kao švicarski sir”, pa je prava “umjetnost” zaobići lokvu ili na vrijeme usporiti i tako spasiti pješaka, ali i svoj novčanik.

Upravo se čita:  EUFOR: Nemamo dokaze ni informacije o bilo kakvim paravojnim kampovima u BiH

Naime, ukoliko vozilom poprskate pješaka imajte na umu da je to i kažnjivo!

Šta kaže zakon?

Sve je regulisano članom 112. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja (ZOOBS) na putevima u Bosni i Hercegovini, što je za portal Radiosaarajevo.ba potvrđeno i iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

“Vozač koji se kreće mokrim kolovozom u naselju dužan je da prilagodi brzinu ketanja vozila tako da izbjegne prskanje pješaka koji se kreću ivicom kolovoza ili trotoara. Za vozača koji počini prekršaj iz člana 112. ZOOBS-a na putevima u BiH predviđena je novčana kazna od 30 KM“, decidni su iz MUP-a KS.

Upravo se čita:  Policija u Vogošći oduzela vozilo vozaču bez vozačke dozvole s dugom od 15.783,60 KM

Iako je u ranijem periodu bilo kišnih dana, pa i snježnog perioda, interesantan je i slijedeći podatak.

“Tokom protekla četiri mjeseca ove godine nije bilo evidentiranih ovih prekršaja, odnosno prijava građana”, kazali su nam iz MUP-a KS.

Ako je suditi po ovim podacima, ili su vozači postali oprezni ili pješaci nisu prijavljivali nesavjesne vozače.

“Građani mogu naknadno prijaviti vozača koji je počinio ovaj prekršaj nadležnoj policijskoj upravi po mjestu događaja – prskanja”, preciziraju iz MUP-a KS.

Dakle, sve što treba da uradite jeste da zapišete registarske oznake vozila te slučaj prijavite u nadležnoj policijskoj upravi.

Upravo se čita:  Zijada država šalje u zatvor zbog krađe drva koju nije napravio

Zanimljiv je i podatak da u ZOOBS-u na putevima u BiH nije predviđena sankcija za prskanje životinja ili objekata.

Opasan aquaplaning

Osim navedenog, vozači moraju znati i neke druge činjenice, kada govorimo o vožnji po mokrom kolovozu.

Brzi prelazak automobilom preko lokvi možde potaknuti i opasan takozvani aquaplaning – gubitak kontrole nad vozilom.

Stručnjaci upozoravaju da nikad ne možete znati šta je ispod lokve u kojoj se vrlo lako može naći kamen ili rupa koji će oštetiti gumu ili naplatak.

Zato se svakako savjetuje vozačima da vožnju prilagode uvjetima na putu.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo