Petak, 1 prosinca, 2023

FUP: Državljanin BiH se pridružio paravojnoj jedinici Wagner

Grupa Wagner ruska je privatna paravojna organizacija. Neki izvori tvrde da bi mogla biti bliska predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

Preporučeno

Federalna uprava policije podnijela je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine Izvještaj o počinjenom krivično djelu protiv Davora Savičića iz Doboja, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama“ iz člana 162b. i „Organizovanje terorističke grupe“ iz člana 202d. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U saradnji sa INTERPOL-om i Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Federalna uprava policije je prikupila dokaze da se lice Davor Savičić pridružio paravojnoj ruskoj jedinici „Wagner“.

Upravo se čita:  Stiže prvi obilniji snijeg, past će ga blizu pola metra. Najavljeno je veće zahlađenje

Grupa Wagner ruska je privatna paravojna organizacija. Neki izvori tvrde da bi mogla biti bliska predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

U Ruskoj Federaciji Wagner djeluje suprotno važećim zakonskim propisima koji službeno zabranjuju privatne vojne organizacije.

Razni elementi grupe „Wagner“ povezuju se s neonacistima i ekstremizmom.

Ova plaćenička vojska aktivno je učestvovala u agresiji Rusije na Ukrajinu.

Upravo se čita:  FHMZ objavio sezonsku prognozu: Kakva je zima pred nama, slijedi li nam smrzavanje i evo koliko se padavina očekuje

Jevgenij Prigožin, vlasnik kompanije Wagner za angažovanje plaćenika, poginuo je u padu aviona u blizini Moskve.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo