Utorak, 5 prosinca, 2023

Gorivo 30 feninga skuplje: Kako trgovci i naftaši pokušavaju da prevare građane

Preporučeno

Zanimljivo je da je većina kažnjenih pumpi, po izdavanju prekršajnog naloga od strane inspektora, tražila sudsko odlučivanje. Tačnije, izrečenu kaznu je platio malo koji naftaš.

Zbog kršenja marži na gorivo i osnovne životne namirnice, marketi i benzinske pumpe u Republici Srpskoj unazad nešto više od godinu dana kažnjeni su sa više od 3,8 miliona KM.

Samo od početka ove godine, do sredine maja, naftašima je zbog kršenja marži izrečeno 75.000, a trgovcima čak 210.000 KM kazni, podaci su Uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske.

Od marta do kraja prošle godine, marketi su iz ovog razloga kažnjeni sa ukupno 1.253.200, a benzinske pumpe sa 2.275.700 KM.

Upravo se čita:  Koliko dijaspora šalje novca u BiH: "Transfuzija bez koje bi život bio puno teži"

– Republička tržišna inspekcija redovno vrši kontrola pridržavanja Uredbe o ograničavanju marže prilikom formiranja cijena tečnih naftnih derivata. Trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima, ovom uredbom propisuje se maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata. Trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima, propisuje se maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata – kažu u Inspektoratu RS, za SrpskaInfo.

Podsjetimo, kad je riječ o kršenju Uredbe o ograničenju marži na naftne derivate, što se u najvećoj mjeri dešavalo u proljeće prošle godine, inspektori su na terenu zaticali različite situacije. Tako je, u jednom slučaju, po dolasku inspektora zatečen ED 5 po cijeni od 2,96 KM, a poslije kontrole uredbe poštivanja marže cijena je vraćena na 2,67 KM.

Upravo se čita:  Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Na drugoj pumpi, ED 5 prodavan je po tri KM, a po nalogu inspektora cijena je vraćena na 2,7 KM. Naftaši su, naime, litar goriva prodavali skuplje između par feninga i čak 0,30 KM nego što su smjeli.

Zanimljivo je da je većina kažnjenih pumpi, po izdavanju prekršajnog naloga od strane inspektora, tražila sudsko odlučivanje. Tačnije, izrečenu kaznu je platio malo koji naftaš.

Upravo se čita:  U BiH oko 3.500 stranih radnika: Evo iz kojih zemalja najviše dolaze

Uredbom o ograničavanju marži u prometu roba u trgovinama ograničen je maksimalni iznos marže koji se može obračunati na nabavnu cijenu. Ovom uredbom je definisano da preduzeća, druga pravna lica i preduzetnici koji se bave prometom robe na veliko, formiraju cijene određenih proizvoda primjenom marži od 6 odsto, a subjekti koji se bave prometom robe na malo od 8 odsto na nabavnu cijenu. Od početka krize marketi u Republici Srpskoj kažnjavani su i zbog ograničavanja količine namirnica koje jedna osoba može da kupi, što po zakonu nije dozvoljeno.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo