Nedjelja, 1 listopada, 2023

Grad u BiH davat će zemljište besplatno porodicama s četvero i više djece

Preporučeno

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković pokrenuće inicijativu da porodice sa četvoro i više djece dobiju besplatne placeve za gradnju stambenog objekta, ako nemaju riješeno stambeno pitanje, prenosi Biznisinfo.

U tom pravcu, gradonačelnik će predložiti Skupštini Grada da usvoji Zaključak o pokretanju inicijative za izmjenu Zakona o stvarnim pravima, a čiji cilj je stambeno zbrinjavanje porodica sa četvoro i više djece, saopšteno je iz Gradske uprave.

– Predložićemo ovu inicijativu Skupštini Grada, jer to je naš posao, a njihov je da odluče da li će i dalje ići na štetu građana i nastaviti sa blokadom dobrih odluka – poručio je gradonačelnik Stanivuković.

Upravo se čita:  Potvrđeno: SIPA vrši provjere Christiana Schmidta

Naime, već određeno vrijeme Gradu se obraćaju višečlane porodice zahtjevima za trajno rješavanje stambenih pitanja.

Osim mogućnosti dodjele jednokratne novčane pomoći za poboljšanje uslova stanovanja porodica sa četvoro i više djece, koju Grad Banja Luka dodjeljuje višečlanim porodicama (koje već imaju u vlasništvu stambenu jedinicu ili zemljište na kojem se nalazi stambena jedinica) ne postoji način za trajno rješenje stambenih pitanja ovih porodica (koje nemaju u vlasništvu stambenu jedinicu ili zemljište na kojem se nalazi stambena jedinica) jer važeće odredbe Zakona o stvarnim pravima ne predviđaju mogućnost raspolaganja zemljištem u vlasništvu Grada Banja Luka, bez naknade, u svrhu izgradnje stambenih objekata porodicama sa četvoro i više djece.

Upravo se čita:  Sve više građevinara iz Bangladeša: I BiH počela da uvozi radnu snagu

Izmjenom Zakona o stvarnim pravima, na predloženi način, stvorio bi se zakonski okvir, kako za Grad i sve jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj, tako i za Republiku, da na konkretan način riješi stambeno pitanje višečlanih porodica. Podzakonskim propisima bi se propisali detaljniji uslovi i način osnivanja prava građenja, bez naknade, kako to i propisuje odredba člana 348 a. stav 3. Zakona o stvarnim pravima.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

I Ramo Isak poslao poruku Dodiku: Iskoristi dane na slobodi, uživaj u bh. ljepotama

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da...

Možda vas zanima i ovo