Srijeda, 29 studenoga, 2023

Građani BiH uštedjeli više od 15,5 milijardi maraka

Profesor Sanel Halilbegović, finansijski stručnjak, kaže da su ogromni iznosi na računima jedna od čestih pojava u zemljama tranzicije, koje obično pate od hronične korupcije, nepotizma i blatantne krađe.

Preporučeno

U državi u kojoj su redovi pred javnim kuhinjama sve duži gotovo nevjerovatno zvuče podaci Centralne banke (CB) BiH da su ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka, na kraju septembra, iznosili 15,57 milijardi KM, a posebno da je ušteđevina u odnosu na septembar prošle godine narasla za 1,35 milijardi KM ili 9,5 posto.

Iz CBBiH navode da od februara ove godine depoziti stanovništva konstantno rastu, da je 8,38 milijardi deponirano u domaćoj valuti, u eurima i u KM s valutnom klauzulom vezanom za eurovalutu 6,49 milijardi KM, a u ostalim stranim valutama 688 miliona KM.

Profesor Sanel Halilbegović, finansijski stručnjak, kaže da su ogromni iznosi na računima jedna od čestih pojava u zemljama tranzicije, koje obično pate od hronične korupcije, nepotizma i blatantne krađe.

Upravo se čita:  Bosna i Hercegovina slavi Dan državnosti

– Te depozite u bankama nemaju “obični” građani, koji se pritisnuti inflacijom i nemarom države i jedva sastavljaju kraj s krajem, već se radi o depozitima ljudi koji, na ovaj ili onaj način, ostvaruju ogromne zarade. Međutim, najžalosnije od svega je što se kod nas, osim što se krade blatantno, direktno, na “tupouman” način, takoreći motikom, ta tupoumnost nastavlja i kod “čuvanja” tog novca – kaže Halilbegović.

Upravo se čita:  Vlada FBIH odobrila sredstva za dovršetak izgradnje Klinike za dječije bolesti u Mostaru i opremanje ortopedske sale na klinici u Tuzli

Pojašnjava da činjenica da u ovom trenutku na računima propada 15,5 milijardi KM govori o mizernom nivou finansijske pismenosti onih koji na ovaj način štede.

– Oni koji taj novac, do kojeg su došli na Bog zna kakav način, tako “čuvaju” ne znaju da polako, ali sigurno inflacija nagriza njegovu vrijednost. Ako danas imate deponirano 10.000 KM, za godinu kupovna moć tih 10.000 KM će biti za barem 10 posto niža. Kada se ovo ekstrapolira na 15,5 milijardi depozita, onda je gubitak zbog inflacije ekstreman – ističe Halilbegović.

Upravo se čita:  U BiH pao prvi obilniji snijeg ove sezone, najavljene nove vejavice i snježni nanosi

Istovremeno, ne krije nezadovoljstvo zbog pasivnosti banaka te kaže kako ne rade ništa “jer im je u Bosni kao u raju” zbog zakonske regulative koja im ide naruku.

Halilbegović kaže da ga ne bi iznenadilo da je 15,5 milijardi KM samo djelić stvarne sume novca u “štekovima”.

– U dosta slučajeva taj novac se i ne drži u bankama, već po sefovima, a u tupoumnom stilu, i po čarapama, dušecima… Ogromna, frapantno zastrašujuća suma novca je pokradena u posljednjih 30 godina i nema izgleda da će taj trend stati. Naprotiv – dodaje Halilbegović.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Evropska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...

Možda vas zanima i ovo