Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Građani u bh. entitetu RS nikad siromašniji, osnovne namirnice postale su luksuz

Preporučeno

Ekonomista Mirjana Orašanin, na primjeru jedne četvoročlane porodice izračunala je koliko je potrebno novca za puko preživljavanje. Cifra je zastrašujuća.

Građani BiH osnovne namirnice plaćaju najskuplje u regionu, a vlasti kao da nije briga za to.

Jer, kako je rečeno u emisiji Izazovi BN TV dosad bi uradile nešto da zaustave inflaciju. Međutim, od toga nema ništa.

Značajan broj porodica, možda 70 posto nalazi se na ivici egzistencije.

Građani RS su u problemu. Cijene osnovnih životnih namirnica rastu bukvalno iz minuta u minut.

– Hrana je najskuplja. Poslije toga dolazi gradski prevoz, energenti – to su ključne stavke za jednu porodicu koje su neodgodive – rekla je Gordana Bulić, predsjednica SS udruženja potrošača BiH i Udruženja potrošača “Klub potrošača” TK Tuzla.

Upravo se čita:  Evakuisani bh. državljani će biti smješteni u kampu Salakovac

Ekonomista Mirjana Orašanin, na primjeru jedne četvoročlane porodice izračunala je koliko je potrebno novca za puko preživljavanje. Cifra je zastrašujuća.

– Sedmična redovna kupovina joj iznosi 180 maraka. Tu su mlijeko, pavlaka, jaja, nešto hemije, bez voća, povrća, mesa i suhomesnatih proizvoda. Sve to – puta četiri sedmice – iznosi 720 maraka. To je za hranu bez mesa, a na mjesčnom nivou to iznosi 1.250 maraka – rekla je Orašanin.

Gosti emisije “Izazovi” na BN TV. Printscreen

U cifru od 1.200 maraka nije uračunato meso, nisu uračunate režije niti gorivo. Troškove za ljekara i proslave nećemo ni pominjati. A prosječna plata u RS je 1.200 maraka.

Upravo se čita:  Konaković, Nikšić i Forto u Banjoj Luci, pod prozorom im pjevaju "Ovo je Srbija"

– Puno porodica imate sa platom od 700 do 900 maraka, tako da mnoge namirnice koje smatramo osnovnim jesu luksuz, poput mesa ili možda igračke za djecu ili knjige radi edukacije. Tako da je situacija mnogo teža – rekla je Snežana Šešlija iz Udruženja potrošača iz Doboja.

Građani su pod pritiskom poskupljenja, privreda je na udaru nameta, a situacija odgovara jedino vlastima koje ubiru rekordne prihode.

– Samo PDV kada ne bi bio na hljeb za 30 dana, ljudi bi imali svakih pet dana hljeb. To penzionerima veoma znači. Isto tako znači studentima, porodicama sa više članova – navela je Bulić.

Upravo se čita:  Direktoru građevinske firme zbog pogibije radnika godina zatvora, njegovoj supruzi doživotno će isplaćivati odštetu

Da bi situaciju spasili koliko-toliko, ključni su donosioci odluka i politička volja.

– Kada uzmemo u obzir akcize koje nisu ukinute, to su cijele prošle godine tražili opozicija, potrošači i šira javnost, ali nije bilo političke volje – istaknula je Orašanin.

I da inflacija stane s rastom, cijene neće padati, procjenjuju ekonomisti. Iz Udruženja za zaštitu potrošača vjeruju da će nova postavka vlasti u BiH imati malo više razumijevanja prema svojim građanima. U suprotnom, kako je rečeno u emisiji Izazovi, procenat onih koji su na ivici preživljavanja bit će sve veći.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Dobre vijesti: Iz Tuzle bi se trebali uspostaviti letovi na šest destinacija u četiri zemlje EU-a, poznate i cijene!

Predstavnici grčke aviokompanije Lumiwings do kraja ove sedmice trebali bi doći u Tuzlu na potpisivanje ugovora s Upravom Međunarodnog...

Možda vas zanima i ovo