Utorak, 28 studenoga, 2023

Haos na Bliskom istoku: Izrael proglasio pripravnost na ratno stanje, mobilizira se vojska

Vojni komandant Hamasa Mohamad Deif objavio je početak "vojne operacije" protiv Izraela, pozivajući Palestince na borbu.

Preporučeno

Izraelske odbrambene snage su proglasile stanje pripravnosti za rat kao odgovor na iznenadni napad iz Gaze. Ministar odbrane odobrio je mobilizaciju vojnih rezervista.

Izraelske odbrambene snage su na X-u, nekadašnjem Twitteru, objavile da će braniti zemlju.

Izraelska vojska rekla je da je spremna za rat, a Hamas je objavio početak vojne operacije protiv Izraela, javljaju svjetske novinske agencije. Hamas je izveo danas najveći napad na Izrael u posljednjih nekoliko godina otvorivši žestoku raketnu paljbu iz Pojasa Gaze, dok su naoružani napadači prešli granicu.

Upravo se čita:  U restoranu u Njemačkoj zaposlio ženu iz Bosne i Hercegovine na crno: Prijeti mu 10 godina zatvora i do 500.000 eura kazne

Dok su sirene upozorenja zavijale diljem južnog i središnjeg Izraela, uključujući Jeruzalem, izraelska vojska je rekla da je spremna za rat, a premijer Benjamin Netanyahu sazvao je hitan sastanak sigurnosnih dužnosnika.

Ovaj incident je najozbiljniji otkad su Izrael i Hamas vodili desetodnevni rat 2021. godine, a izraelski mediji izvještavaju o oružanim sukobima između skupina palestinskih boraca i snaga sigurnosti u gradovima na jugu Izraela.

Upravo se čita:  Vozač iz BiH divljao Tirolom: Zbog brzine od 172 km/sat, policija mu oduzela vozačku na licu mjesta!

Vojni komandant Hamasa Mohamad Deif objavio je početak “vojne operacije” protiv Izraela, pozivajući Palestince na borbu.

Ministar obrane Yoav Gallant odobrio je mobilizaciju rezervista i proglasio “specijalnu sigurnosnu operaciju” u radijusu do 80 kilometara od Pojasa Gaze kako bi izraelska vojska mogla bolje zaštititi civile.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Muž joj na postelji: Esada noseći drva na leđima izdržava svoju porodicu

Uz zvuk motorne pile koja odjekuje u šumi kod Palinovića, Esada Mahmić, žena neumornog duha, svakodnevno se bori kako...

Možda vas zanima i ovo