Srijeda, 29 studenoga, 2023

Horor u Srbiji: Uhapšeno pet osoba, djecu tjerali na prosjačenje, tinejdžerku držali u ropstvu

Osumnjičeni su eksploatacijom žrtava trgovine ljudima pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od nekoliko desetaka hiljada eura, a novac su koristili za vlastite potrebe i luksuzan život.

Preporučeno

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih polova Srbije, po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, u koordinaciji sa EUROPOL-om, uhapsili su pet osoba, dok će protiv jedne koja je u pritvoru biti podnesena krivična prijava, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično djelo trgovina ljudima.

Uhapšeni su N. T. (41), Z. M. (61), J. M. (42), N. M. (26) i M.A. (48), svi iz Loznice.

Upravo se čita:  Sjenicu zatrpao snijeg, dalekovod ispao iz sistema

Sumnja se da su pripadnici ove međunarodne organizovane kriminalne grupe od augusta 2020. do oktobra 2023. godine, na teritoriji Srbije, Njemačke i Francuske eksploatisali kroz prosjačenje veći broj djece uzrasta od pet do 11 godina i jednu tridesetsedmogodišnju državljanku Ukrajine, dok su osamnaestogodišnju žrtvu ovog krivičnog djela držali u položaju sličnom ropskom.

Osumnjičeni su eksploatacijom žrtava trgovine ljudima pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od nekoliko desetaka hiljada eura, a novac su koristili za vlastite potrebe i luksuzan život.

Upravo se čita:  Policajac se povrijedio otvarajući vrata na službenom autu, dobit će 5.000 eura

Pretresanjem njihovih stanova pronađeno je više mobilnih telefona i sim kartica, novac, dokumentacija o međunarodnim novčanim transakcijama, kao i USB memorije.

Tokom akcije hapšenja na više lokacija zatečeno je šestero djece od šest do 11 godina koja su zbrinuta u saradnji Kancelarije za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima, Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima i Centra za socijalni rad u Loznici, u skladu sa njihovim nadležnostima i načelom najboljeg interesa djeteta, saopćeno je iz MUP-a Srbije.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Evropska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...

Možda vas zanima i ovo