Nedjelja, 1 listopada, 2023

Idete na ljetovanje? Pogledajte za koje zemlje ne morate kupovati putničko zdravstveno osiguranje

Preporučeno

“Funkcioniše na način da, ukoliko se nešto desi, predate obrazac i ne plaćate uslugu, a pružalac zdravstvene usluge se naplati od ZZO”

Planirate na odmor ili poslovni put u inostranstvo? Na putu vam se često mogu desiti razne nepredviđene neprijatnosti, nezgode ili bolesti, a zbog kojih moramo da posjetimo doktora i što zna biti veoma skupo u inostranstvu – no, ne mora biti.

Upravo se čita:  Izdato upozorenje na opasnost od poplava: Evo u kojim dijelovima BiH će doći do porasta vodostaja

U zavisnosti gdje putujete, Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) pokriva sve troškove ukoliko vam je potrebno hitno medicinsko zbrinjavanje.

Potvrdila je ovo Lejla Salihagić-Brčić, bivša kantonalna ministrica pravde.

Kako je pojasila, obrazac za pokriće zdravstvenog osiguranja u slučaju da se desi neko hitno medicinsko zbrinjavanje dok ste u inostranstvu možete dobiti u Zavodu zdravstvenog osiguranja, a procedura je dosta jednostavna.

Upravo se čita:  Sve su straže, sve su straže: U Gacku svaki mladić koga uhvatiš za ruku smatra se pripadnikom Četničke omladine

“Od vašeg porodičnog ljekara uzmete potvrdu da nema nekog akutnog stanja (nekada su naplaćivali ove potvrde, više ne) i predate u ZZO uz popunjavanje zahtjeva (dobit ćete obrazac u poslovnici) i naznaku zemlje i perioda putovanja.

Navedeno pravo se crpi iz međunarodnih konvencija o socijalnom osiguranju koje BiH ima zaključene. Nemamo sa svima, ali sa većinom država u koje uglavnom putuju naši sugrađani”, navela je ona, te istakla zemlje s kojima imamo zaključene sporazume – Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Turska, Njemačka, Austrija, Slovenija…

Upravo se čita:  Nedim Sladić podijelio lijepe vijesti: Odbranio magistarski rad s najvišom ocjenom

“Čemu plaćati privatno, ako u okviru svog osiguranja možete ostvariti ovo pravo. Funkcioniše na način da, ukoliko se nešto desi, predate obrazac i ne plaćate uslugu, a pružalac zdravstvene usluge se naplati od ZZO”, dodala je.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo