Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Inspekcija: Srušit ćemo balkon koji je nadogradila penzionerka

Preporučeno

Komšije su se pobunili, kažu da su majstori to izgradili za par dana pa očekuju da se jednakom brzinom balkon i ukloni.

Društvenim mrežama proširila se fotografija jednog vrlo neobičnog balkona u širem centru Zagreba. Kako bi došao do kojeg kvadrata više, penzionerka je balkon proširio uz pomoć drvenih greda.

Vlasnica je prednji zid balkona srušio te ga je proširio, a to je izveo uz pomoć drvenih greda koje je učvrstio u tlo ispod balkona. Postavio je drvenu ogradu, cvijeće, a već je ondje i uže za sušenje rublja.

Upravo se čita:  Gradski autobus se prepolovio tokom vožnje

Komšije su se pobunili, kažu da su majstori to izgradili za par dana pa očekuju da se jednakom brzinom balkon i ukloni.

Vlasnica balkona, koja u zgradi živi posljednjih 50 godina, izbjegava novinare i poručuje da će razgovarati samo s inspekcijom. Sada će za to imati priliku jer je građevinska inspekcija najavila izlazak na teren.

Upravo se čita:  Slovenija je masovno kažnjavala ljude u koroni. Sad im vraća novac i briše dosjee!

Iz Državnog inspektorata tvrde na nisu dobili nikakvu prijavu, nego da su sami odlučili reagirati nakon što su vidjeli fotografije na društvenim mrežama.

Vlasnica balkona mora se očitovati vezano za cijeli slučaj, a onda će Inspektorat, uz formalnu proceduru poput obavljanja potrebnih izmjera i uvida u papire, dostaviti rješenje da u roku od 30 dana mora ukloniti drvenu instalaciju, javlja RTL koji je razgovarao s Inspektoratom.

Jasno je da je produžetak balkona ilegalan i sada je samo pitanje hoće li gospođa krenuti u vraćanje balkona na staro nakon što joj to naredi inspekcija ili i prije toga.

Upravo se čita:  Zakuhalo se na relaciji Zagreb - Beograd: Hrvati ekspresno odgovorili na protjerivanje njihovog čovjeka iz Srbije

Naime, prema nekim informacijama, ona je danas, nakon što je sve dospjelo u medije, susjedima u WhatsApp grupu napisala da će sama vratiti balkon u prvobitne gabarite.

Kazne su inače od 4.000 eura do 13.000 eura, sve ovisi o veličini izgrađenosti, jer nije isto radi li o nadograđenoj kući ili ovom produženom balkonu.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo