Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Isplata toplog obroka, naknade za prijevoz ili regresa ovisi samo od volje poslodavaca

Iz Sindikata su naglasili da je njihov zahtjev hitno usvajanje Zakona i njegova primjena najkasnije od 01. januara 2024.

Preporučeno

Zbog različitih tumačenja Zakona o minimalnoj plaći koji se posljednjih dana plasiraju u medijima javnosti se saopćenjem obratio Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Oni su u šest tačaka analizirali ovu važnu temu za radnike u Federaciji BiH.

1. Savez samostalnih sindikata BiH je svojim prijedlogom Zakona o minimalnoj plaći, koji je u formi nacrta usvojen 5. oktobra prošle godine, jasno definisao da naknada za topli obrok, prijevoz ili regres ne ulaze u minimalnu plaću! Potpuna je neistina da je nemoguće početi primjenu Zakona od 01.01.2024. godine i da je neizvodivo da do tada budu instalirani novi softveri.

2. Najniža plaća u FBiH za ovu godinu iznosi 596 KM neto u skladu sa odlukom bivše Vlade, koja je donesena kao rezultat “socijalnog dijaloga” vođenog sa sindikatima otuđenim od SSSBiH kroz tzv. Ekonomsko-socijalno vijeće. Degutantno je da bilo ko iz tih krugova sada problematizuje ili relativizira iznos minimalne plaće od 1.000 KM. Kao jedini motiv takvog odnosa vidimo zaštitu interesa poslodavca, ali i omalovažavanje nečega za šta ti krugovi nemaju ni najmanje zasluge.

Upravo se čita:  Čengić najavio jednokratnu pomoć građanima do 1500 KM: Ovo su detalji

3. Razni eksperti bi trebali znati da naknada za topli obrok nije zakonska kategorija te samim tim ni isplata naknade za topli obrok (prijevoz, regres) nije zakonska obaveza poslodavca. Obaveza isplate naknade za topli obrok se u prvom redu utvrđuje kolektivnim ugovorom. Nažalost, u ovom trenutku više od 250.000 radnika u FBiH nije pokriveno kolektivnim ugovorima, tako da isplata toplog obroka, naknade za prijevoz ili regresa, trenutno, ovisi samo od volje poslodavaca.

4. Naknada za topli obrok je, po definiciji, naknada koja nema karakter plaće i, ukoliko je radnik dobije, ne može biti uračunata u plaću. Ona ulazi u njegova primanja. U većini kolektivnih ugovora koji se odnose na realni sektor, naknada za topli obrok je definisana u iznosu od pola posto do jedan posto od prosječne neto plaće u FBiH ili okvirno od šest do 12 KM po radnom danu. Tvrditi da radnici danas, i to svi radnici, dobijaju naknadu za topli obrok u iznosu 250 ili više KM, je neutemeljeno na činjenicama, da ne kažemo neozbiljno.

Upravo se čita:  Nakona Banjaluke: MUP RS zabranio i skup u Mrkonjić Gradu povodom Dana državnosti BiH

5. Više desetaka hiljada radnika u FBiH prima samo najnižu plaću od 596 KM ili nešto više od toga. Ovo je posebno izraženo u realnom sektoru. Plaću nižu od 1.000 KM prima više od polovine ukupnog broja radnika u FBiH.

6. Tvrditi da od utvrđivanja minimalne plate u neto iznosu od 1.000 maraka (možda čak i više) radnici, ili barem veliki broj njih, neće imati nikakve koristi je nebulozno. Ovaj spin dolazi upravo od onih koji su, ne tako davno, tvrdili da je najniža plata od 406 maraka “društveno opasna” i njima bliskih “sindikalaca” koji su na sjednici tzv. ESV za FBiH iznijeli stav da je radniku za život dovoljna plata od 604 KM.

Upravo se čita:  Tužno obraćanje tetke Nizame Hećimović: Gledala me, a nisam joj mogla pomoći

Iz Sindikata su naglasili da je njihov zahtjev hitno usvajanje Zakona i njegova primjena najkasnije od 01. januara 2024.

“Sasvim sigurno ćemo insistirati na najboljim mogućim rješenjima za radnike i radnice. To je naše pravo i obaveza”, poručili su.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U RS-u za “crni petak” potrošeno 27 miliona KM, u FBiH čak 346 miliona KM!

Iako je i ove godine “crni petak” privukao veliki broj građana RS-a u tržne centre, a njihove novčanike za...

Možda vas zanima i ovo