Petak, 1 prosinca, 2023

Ispravljena nepravda prema penzionerima: Sada je isto na Domu naroda da usvoji ovaj zakon

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH danas je zamalo završila fijaskom i prije nego što je počela. Šok i nevjerica zavladali su u sali kada je Edina Gabela, dopredsjedavajuća Doma, koja je vodila sjednicu jer je Mirjana Marinković-Lepić podnijela ostavku zbog zdravstvenih razloga, saopštila da je za dnevni red glasalo 48 poslanika, dok su po jedan zastupnik bili suzdržani i protiv.

Preporučeno

Nakon što je utvrđeno da nema dovoljno glasova za dnevni red, za riječ se javio Mahir Mešalić, poslanik DF-a, rekavši da se ovim još jednom pokazalo da nema parlamentarne većine ni za usvajanje dnevnog reda.

– Mi ćemo vam pomoći da izglasate dnevni red i da održite sjednicu, prije svega zbog boraca i ujednačavanja penzija za pripadnike Oružanih snaga BiH, rekao je Mešalić.

Uslijedilo je pojedinačno glasanje poslanika i dnevni red je usvojen sa 92 glasa. Po hitnom postupku usvojen je prijedlog Zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH. Zakon je predložila federalna Vlada radi eliminisanja nejednakosti nastalih uvođenjem diferenciranih isplatnih koeficijenata za istu kategoriju vojnih osiguranika koji su stekli pravo na penziju u periodu do 2018. Taj dio vojnih penzionera bio je diskriminisan i primao je manju penziju, ali će ova nepravda biti otklonjena ukoliko i Dom naroda usvoji ovaj zakon.

Upravo se čita:  Konaković, Nikšić i Forto u Banjoj Luci, pod prozorom im pjevaju "Ovo je Srbija"

Predstavnički dom je usvojio i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica. Ovim izmjenama će se egzistencijalne naknade demobilisanih boraca usklađivati sa rastom bruto domaćeg proizvoda i indeksa potrošačkih cijena.

Utvrđeni iznos mjesečne naknade usklađivat će se u visini zbira 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta realnog BDP-a u FBiH u prethodnoj godini, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, a najviše do stope rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini. Usklađivanje iznosa mjesečne naknade će biti od 1. januara 2024, o čemu odluku donosi Vlada FBiH.

Upravo se čita:  Komšić: Predsjedništvo će raspravljati o navodima o postojanju terorističkih ćelija i ruskih kampova u BiH

Usvojen je prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije po skraćenom postupku. Kako je rekao Admir Čavalić, poslanik SBiH i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku, Odbor je predložio, što je Vlada FBiH prihvatila, da se pomjeri rok sa jedne na dvije godine za otkup stanova certifikatima.

Iako je bila zakazana, jučer nije održana sjednica Komisije za izbor i imenovanje. Marinković-Lepić je rekla da će se obratiti ovoj komisiji koja, kako kaže, ima dovoljan broj članova da je mogu razriješiti nakon što je podnijela ostavku.

Upravo se čita:  U Parlamentu BiH upućena inicijativa za smjenu ministra odbrane Zukana Heleza: Tvrde da je uznemirio javnost

– Ukoliko i dalje bude bojkot Komisije i za ovu tačku dnevnog reda, ja tu ništa ne mogu. Ostaću predsjedavajuća u ostavci dok se to ne riješi, zaključila je.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Voditeljica Merima Šemić-Prguda o napuštanju BiH: “Srce se slomi jer je to sve što vi jeste. I to je tužno. I ljuta sam, beskrajno”

Voditeljica Merima Šemić – Prguda nedavno je okrenula novi list i s porodicom napustila rodno Sarajevo i posao na...

Možda vas zanima i ovo