Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Iz Centralne banke tvrde: Strana ulaganja u BiH porasla za više od 30 posto!?

Autor:Fena

U odnosu na druge zemlje regije, BiH zauzima treće mjesto po registriranim stranim ulaganjima, nakon Srbije i Albanije.

Preporučeno

Prema podacima Centralne banke BiH, u prvih šest mjeseci ove godine registrirano je 1.041.700.000 maraka stranih ulaganja u BiH, što predstavlja povećanje od 30,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) ocijenili su u razgovoru za Fenu kako navedeni podaci potvrđuju trend rasta stranih investicija u prvoj polovici ove godine.

Međutim, dodaju, ostaje za vidjeti kakva će biti kretanja u ovoj oblasti do kraja godini.

Najviše ukupnih stranih investicija registrirano je u oblasti finansijskih usluga (3.42 milijardi KM), zatim u oblastima telekomunikacija (1.75 milijardi KM) i trgovinu na veliko (1.68 milijardi KM).

Upravo se čita:  Dramatično spašavanje GSS-a na Visočici: Nakon što su proveli noć na planini, pozvali pomoć

Na te tri oblasti, ističu iz FIPA-e, odnosi se gotovo 40 posto iznosa investicija.

“Prema grupama djelatnosti, u okviru proizvodnje (primarna, industrijska i proizvodnja struje) investirano je 37,7 posto od ukupnih direktnih stranih investicija u BiH, slijedi bankarski sektor sa 19.6 posto, trgovina 14,3 posto i telekomunikacije (ICT) 11,4 posto”, kažu iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH.

Pritom napominju kako je najviše investicija stiglo iz Austrije i Hrvatska.

Upravo se čita:  Zbog snijega koji je padao tokom noći otežan saobraćaj na putevima u BiH

“Prema ukupnim iznosima, zaključno s decembrom 2022. godine, zemlje koje su investirale najviše u BiH su: Austrija (2,690 miliona KM ili 2,7 milijardi KM), Hrvatska (2,543 miliona ili 2,5 milijardi KM), Srbija (2,427 miliona ili 2,4 milijarde MK) i Slovenija (1,307 miliona KM ili 1,3 milijarde KM)”, pokazuju podaci FIPA-e.

U odnosu na druge zemlje regije, BiH zauzima treće mjesto po registriranim stranim ulaganjima, nakon Srbije i Albanije.

Istodobno, strani investitori koji žele ulagati u našu zemlju naviše se žele na dugotrajne procedure za dobivanje građevinske dozvole, upotrebne dozvole, urbanističke suglasnosti i sporost sudova.

Upravo se čita:  Snijeg i vjetar: U BiH na snazi žuti meteoalarm

Također se žele i na dugotrajne procedure vezane za naplatu potraživanja i za izdavanje PDV broja, parafiskalne namete, neusklađene propise, nedostatak podsticaja, nedostatak pravne zaštite, neusklađenost obrazovanje s potrebama tržišta radne snage, odliv radne snage, itd.

Što se tiče novih stranih ulaganja u BiH već su najavljene investicije u sektoru energetike, turizma, auto-industrije, te sektoru usluga, kazali su za kraj iz spomenute agencije.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Tajna imovine bivšeg sarajevskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića

Nekadašnji prvi čovjek sarajevske Općine Stari Grad počeo je ulagati u nekretnine u BiH i Hrvatskoj nakon što je...

Možda vas zanima i ovo