Petak, 1 prosinca, 2023

Izraelski ministar izjavio da je bacanja nuklearne bombe na Gazu “opcija”: Evo šta Netanyahu misli o njoj

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je odgovorio rekavši da su Eliyahuovi komentari "razdvojeni od stvarnosti" i da Izrael i njegova vojska djeluju "u skladu s međunarodnim pravom kako bi izbjegli štetu neborcima".

Preporučeno

Izraelski ministar za poslove i baštinu Jerusalema Amichai Eliyahu rekao je u nedjelju da je bacanje nuklearnog oružja na pojas Gaze “opcija”.

Govoreći u radijskom intervjuu, ministar krajnje desnice tvrdi da “u Gazi nema neboraca”, dodajući da bi pružanje humanitarne pomoći Pojasu predstavljalo “neuspjeh”, prenosi izraelski Haaretz.

Eliyahu je potom upitan da li je, budući da po njegovom mišljenju nema neboraca, nuklearni napad na pojas Gaze opcija.

Upravo se čita:  Žena uhapšena na njemačkoj granici sa lažnim bh. pasošem, tereti se za niz krivičnih djela

– To je jedna od opcija – dgovorio je.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je odgovorio rekavši da su Eliyahuovi komentari “razdvojeni od stvarnosti” i da Izrael i njegova vojska djeluju “u skladu s međunarodnim pravom kako bi izbjegli štetu neborcima”.

Lider opozicije Yair Lapid je pozvao na smjenu ministra.

– Prisustvo radikala u vladi ugrožava nas i ciljeve rata – poraz Hamasa i povratak svih talaca – napisao je Lapid na X-u, dodajući da Netanyahu mora smijeniti Elijahua odmah jutros.

Upravo se čita:  Vozaču iz Bosne i Hercegovine u Njemačkoj oduzeli vozačku zbog pravila koje mnogi zanemaruju

Ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, vođa stranke Otzma Yehudit kojoj Eliyahu pripada, rekao je da je razgovarao s ministrom, koji je zauzvrat pojasnio da je govorio “metaforički”.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant također se obratio X-u, nazvavši Eliyahuove izjave “neutemeljenim”, dodajući da je “dobro što to nisu ljudi zaduženi za sigurnost Izraela”.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo