Nedjelja, 1 listopada, 2023

Meteorolozi otkrili kakva zima očekuje Evropu!

Autor:Klix.ba

Preporučeno

ECMWF kreira prognoze na osnovu podataka iz niza nacionalnih meteoroloških službi diljem Evrope.

Temperature ove zime biti će ključne za sve građane zabrinute zbog rekordnih troškova grijanja svojih domova, ali i za evropske političare koji žele izbjeći redukcije energije zbog smanjenja opskrbe ruskim plinom.

“Vidimo da će zima biti toplija nego inače”, rekao je Carlo Buontempo, direktor Službe za klimatske promjene Copernicus koja proizvodi sezonske prognoze za Europski centar za vremenske prognoze (ECMWF).

Upravo se čita:  Jedva punoljetni mladić iz BiH pretučen u Njemačkoj

“Ipak, još uvijek postoji značajna šansa za blokadu strujanja, što može dovesti do niskih temperatura i vjetrova iznad Evrope”, dodaje Buontempo.

ECMWF kreira prognoze na osnovu podataka iz niza nacionalnih meteoroloških službi diljem Evrope.

Njihove prognoze temelje se na pokazateljima kao što su temperatura okeana i atmosfere, kao i brzina vjetra u stratosferi, ali nemaju tačnost kao kratkoročni izvještaji.

Upravo se čita:  EU zabranila šljokice i sjajila u kozmetici: Trgovci najavljuju velike rasprodaje

Očekuje se da će evropska zima biti toplija nego inače zbog globalnog vremenskog fenomena “La Nina”, koji je povezan s hlađenjem površinskih temperatura u srednjem i istočnom ekvatorijalnom dijelu Tihog okeana.

“Znamo da u godini “La Nina”, drugi dio zime u Evropi ima tendenciju da pogoduje zapadnim vjetrovima, koji su uglavnom topli i vlažni”, poručuje Buontempo.

Upravo se čita:  Autobus sa turistima iz Bosne i Hercegovine stao na odmaralište, sedam osoba izgubilo svijest: Šta se događalo na jugu Francuske?

Agencija će ažurirati svoju prognozu zimske sezone naredni mjesec kada će imati veću preciznost.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Dvojica muškaraca pretukli 25-godišnju Amiru ispred “Binga”: Njena djeca sve to morala gledati

Još jedan nemili događaj dogodio se u Živinicama ispred TC Bingo u naselju Suha. Kako saznaje portal Crna-Hronika mlada...

Možda vas zanima i ovo