Utorak, 28 studenoga, 2023

Javili se (ne)očekivani problemi s prijavama za novčanu pomoć

Riječ je o penzionerima koji žive u entitetu Republika Srpska, a penziju primaju u Federaciji BiH. Prema ranijim najavama ti penzioneri nemaju pravo na dobijanje jednokratne finansijske pomoći od Evropske unije.

Preporučeno

Problemi sa ostvarivanjem prava na finansijska sredstva koja je obezbijedila Evropska unija, a koja su posljednjih dana napravila “pomutnju” među bh. građanima, javili su se na području Bosansko-podrinjskog kantona, piše Oslobođenje.

Riječ je o penzionerima koji žive u entitetu Republika Srpska, a penziju primaju u Federaciji BiH. Prema ranijim najavama ti penzioneri nemaju pravo na dobijanje jednokratne finansijske pomoći od Evropske unije.

Zbog toga su reagovali iz Udruženja penzionera Goražde.

-Mi smo jedan od rijetkih kantona u FBIH koji ima probleme sa ostvarivanjem različitih prava penzionera koji primaju penziju u FBIH, a žive u RS-u, posebno sad za ovu energetsku pomoć. Gledajući javni poziv svi koji žive u RS-u, a primaju penziju u FBIH neće dobiti energetsku pomoć. Jučer sam bio na sastanku u Zenici i pitao šta ćemo s tim penzionerima, pomoćnik ministra je ostao zatečen. Uglavnom, ja pozivam penzionere BPK Goražde, pa i šire, sve koji primaju penziju u FBIH, a žive u RS da to predaju jer smo jučer dobili obećanje i sutra će biti delegacija Saveza udruženja penzionera na sastanku sa federalnim ministrom Delićem i nadamo se da će se taj problem riješiti. Bilo bi nepošteno da ti ljudi ostanu bez energetske pomoći – rekao je Suljo Bekan, predsjednik Udruženja penzionera Goražde.

Upravo se čita:  Obračun s Danom državnosti BiH na režimski način: “Odgovor će biti žestok”

On ističe kako je diskriminacija penzionera sa prebivalištem u Republici Srpskoj vidljiva i u mnogim drugim slučajevima poput prava na naplatu posmrtine ili kod zdravstvenog osiguranja.

-To je nepošteno. U slučaju smrti penzionera njegova porodica ne može ostvariti naplatu posmrtnine od jedne prosječne penzije, to pravo nemaju penzioneri koji žive u RS-u a primaju penzije u FBIH. Oni gube mnoga prava koja imaju penzioneri u FBIH, kazao je on.

Upravo se čita:  Jučer osuđen za zločine u Bosanskom Novom: Rajko Karlica nije pronađen na adresi stanovanja

Uprkos svemu, Bekan je pozvao penzionere sa prebivalištem u RS-u da apliciraju za ostvarivanje finansijske pomoći.

-Različita tumačenja zavaravaju penzinere, niko ne može kazati da imaš pravo ili nemaš pravo jer zadnji u lancu koji odlučuje je Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku i oni će donijeti konačnu odluku, zato bih savjetovao penzionere da svi koji misle i koji se uklapaju od minimalne do zagarantovane penzije da apliciraju, jer kad predaju mogu se nadati da će dobiti, da im ne tumači to ni Suljo ni bilo ko drugi, međutim ako ne predaju onda su sami sebe osudili, poručio je Bekan.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Muž joj na postelji: Esada noseći drva na leđima izdržava svoju porodicu

Uz zvuk motorne pile koja odjekuje u šumi kod Palinovića, Esada Mahmić, žena neumornog duha, svakodnevno se bori kako...

Možda vas zanima i ovo