Petak, 1 prosinca, 2023

Jeste li znali da je po kaznama za prskanje pješaka BiH izuzetak u susjedstvu?

Preporučeno

BiH je izuzetak kada govorimo o susjednim zemljama. Primjerice, ni Srbija, ni Slovenija nemaju predviđeno kažnjavanje vozača ako poprskaju pješake, kao ni Hrvatska

Sigurno se mnogima dogodilo da za vrijeme šetnje po kiši i pljusku, kada želite čim prije doći do cilja i ostati čim manje mokri, pokraj vas naiđe automobil koji “pogodi” lokvu i zalije vas vodom.

Često je riječ o slučajnosti, ali u nekim slučajevima i o čistoj zlobi. Nakon što ostanete mokri to će vam biti manje važno, no jeste li znali da u nekim zemljama neopreznog ili bahatog vozača zbog toga možete prijaviti policiji. Bosna i Hercegovina je jedna od njih.

U BiH kazna od 30 KM

Naime, prema članku 112. Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama BiH, vozač koji se kreće mokrim kolnikom u naselju dužan je prilagoditi brzinu kretanja vozila tako da izbjegne prskanje pješaka koji se kreću rubom kolnika ili nogostupa, prenosi BIHAMK.

Upravo se čita:  Oduzeta garderoba i mobiteli vrijedni milion KM

Kazna za ovaj prekršaj je 30 KM.

Policija ondje ne vodi posebne evidencije o pješacima koji su poprskani na ulici. “Ako se dogodi da pješaka vozač namjerno ili slučajno poprska u vožnji, pješak se treba obratiti najbližoj policijskoj stanici i navedeno prijaviti s napomenom da zapiše registarski broj tablica”, otkrili su iz MUP-a Kantona Sarajeva za BIHAMK.

Većina građana BiH nije ni svjesna da ovakva kazna postoji, a dio njih smatra kako ona nije fer, i to zbog lošeg stanja prometnica na kojima se nalazi velik broj neravnina i rupa te se stoga i stvaraju lokve na cestama koje je ponekad nemoguće izbjeći automobilom.

Tužili vozača

BiH je izuzetak kada govorimo o susjednim zemljama. Primjerice, ni Srbija, ni Slovenija nemaju predviđeno kažnjavanje vozača ako poprskaju pješake, kao ni Hrvatska, prenosi N1 Zagreb.

Ujedno, navode i do da ni njemački propisi o cestovnom prometu nemaju članak koji se bavi tom temom. Štoviše, okružni sud u Itzehoeu, pokraj Hamburga, presudio je u korist vozača koji je prošao kroz prljavu lokvu vode te poprskao par pješaka toliko da su morali platiti troškove čišćenja od 39,60 eura. Pješaci su tražili da im vozač isplati taj iznos, s obrazloženjem da se šteta mogla izbjeći da je vozio pješačkim tempom, ali sud je odbacio njihov zahtjev obrazlažući da vozači nisu dužni voziti brzinom hoda kada pada kiša, prenosi Merkur.

Upravo se čita:  Oglasila se Aida Tule o navodnom eksperimentu i brutalnim prijetnjama supruga Edina

Ipak, u nekim je državama prskanje pješaka vodom je ozbiljan prekršaj. Primjerice, u Velikoj Britaniji propisana je kazna do 5.000 funti, odnosno 5.600 eura, za čin nekompetencije, sebičnosti i agresivnosti u prometu. Najčešći oblik kazne za takve vozače je 100 funti (114 eura) i tri kaznena boda, piše BIHAMK.

Također, u nekim dijelovima Kanade kazna za prskanje pješaka ide i do 340 eura, dok je u Japanu isto kažnjivo s 50 eura.

Upravo se čita:  Zijada država šalje u zatvor zbog krađe drva koju nije napravio

Ako za vrijeme vožnje vodom ili blatom poprskate ljude u Australiji prijeti vam 115 eura kazne, ali samo u slučaju da poprskate one ljude koji čekaju na autobusnoj stanici, piše International Drivers Association.

Nije kažnjivo, ali je opasno

Valja napomenuti kako prolazak automobilom kroz lokvu pri većoj brzini može biti iznimno opasno zbog tzv. aquaplaninga. Riječ je o situaciji kad kotač gubi izravan kontakt s asfaltnom podlogom te vozilo počinje “skijati” pri čemu vozač gubi kontrolu.

Također, nikad ne znate što se nalazi ispod vode te je lako oštetiti gumu, ali i podvozje automobila. Ako voda dođe preko donjeg ruba branika, postoji opasnost od vodenog udara i motor je gotov jer umjesto zraka usisava vodu, upozorava njemački autoklub (ADAC).

Napominju i kako je za vrijeme kišne vožnje dobro izbjegavati naglo kočenje zbog opasnosti od proklizavanja, te upaliti svjetla.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

“Malo alarmantno zvuči”: Nikšić o mogućem poskupljenju struje i redukcijama

Zbog inflacije i situacije s kupovnom moći građana, nećemo povećavati cijenu električne energije za domaćinstva – ona će ostati...

Možda vas zanima i ovo