Srijeda, 4 listopada, 2023

Jezivo: Ukleto jezero u Srbiji svake godine uzima žrtve, a mještani znaju zašto

Preporučeno

U ovom jezeru se svake godine pronađe tijelo pokojeg utopljenika, a znali su stradati i najiskusniji ribolovci, piše srbijanski “Blic”.

Na jezero Ćelije u Rasinskom okrugu u Srbiji rado dolaze kupači, ali mnogi ne znaju da o njemu postoji jeziva legenda.

Jezero je nastalo pregrađivanjem rijeke Rasine u periodu od 1972. do 1979. godine, a sastoji se od tri bazena: zlatarskog, vasićkog i vodozahvatnog. Jezero čija površina iznosi 598 kilometara kvadratnih, a na najdubljem dijelu duboko je 41 metar, zbog svoje iznimne ljepote privlači turiste, ali mještani zaziru od njega.

U njemu se svake godine pronađe tijelo pokojeg utopljenika, a znali su stradati i najiskusniji ribolovci, piše srbijanski “Blic”.

Mještani za te smrti okrivljuju samo jezero koje smatraju ukletim. Naime, prema legendi, jezero je navodno napravljeno na mjestu gdje se nekad nalazilo selo koje je potopljeno. Osim kuća, u jezeru su navodno potopljeni crkva i groblje, a mještani vjeruju da se jezero neće smiriti dok ne uzme onoliko života koliko je grobova potopljeno.

Širenju stravičnih priča ne odmaže ni sam oblik jezera koji, kad se gleda iz visine, podsjeća na zmaja.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Mladi Tiktoker “poludi” na pitanje kako Hercegovci mogu biti Hrvati: “Nisam ja Bosanac. U školi sam učio na hrvatskom a ne bosanskom jeziku”

Hrvoje Dadić je Tiktoker iz Hercegovine koji studira u Splitu. Kaže da “poludi” na pitanje: Kako to da Hercegovci...

Možda vas zanima i ovo