Subota, 23 rujna, 2023

Još jedna tragedija potresla region: Učenik se objesio jer nije mogao da popravi jedinicu?

Preporučeno

SRBIJA – Nije izostajao sa nastave i imao je primjerno vladanje. Prvi razred je završio s dobrim uspjehom.

Niz tragedija u Srbiji nastavljen je u subotu, učenik druge godine Srednje tehničke škole „15. maj“ u Prokuplju, izvršio samoubistvo nakon što je, navodno, shvatio da ne može da popravi ocjenu, rekli su za Alo mještani sela iz okoline Prokuplja.

„Kada su skratili školsku godinu, profesorka, navodno, nije htjela da mu popravi jedinicu i dijete se objesi“, rekao je izvor blizak ovoj porodici, a javlja Alo.

Kako je za Alo! ispričala direktorka škole, dječak je bio učenik II razreda Tehnička škole „15. maj“ iz Prokuplja.

„U petak, 2. juna, prije nesretnog događaja, učenik je bio na nastavi u prepodnevnoj smjeni. Nije se požalio nikome u školi da ima bilo kakav problem. Nisu primjećene nikakve promjene u ponašanju učenika. On se ni ranije nije žalio da ima neki problem u školi. Odeljenski starješina je imao dobru saradnju sa njim i njegovim roditeljima. Đak i njegovi roditelji do sada nisu imali pritužbe na rad škole i nastavnika”, rekla je direktorka, i dodala da, iako je tako rečeno, dječaku nije bila zaključena jedinica ni iz jednog predmeta.

Upravo se čita:  Zapalio se autobus s putnicima iz BiH, krenuo za Njemačku

“Dana 2. 6. 2023, dan prije nesretnog događaja, učenik nije imao ni iz jednog predmeta predloženu zaključnu ocjenu nedovoljan (1). Ja kao direktor škole i moji saradnici smo duboko potreseni ovim događajem i još jednom izjavljujemo najiskrenije saučešće porodici tragično preminulog učenika”, rekla je za Alo! direktorka te škole Biljana Milenković.

Prema riječima psihologa Milice Milkić, uz ogradu da ne bi da komentariše konkretan slučaj jer ne možemo znati šta se tačno desilo u Prokuplju, čim se desi nešto ovako, znamo da je zakazala komunikacija između roditelja, djeteta i nastavnika.

“Nekoj djeci ocjena kao ocjena nije motiv za postignuće kao što je onoj djeci koja uče da bi osjetila neko unutrašnje zadovoljstvo. Ako roditelj ucjenjuje dijete da mora da ima dobre ocjene, onda djetetov motiv bude izbjegavanje kazne i strah. Taj pristup nije dobar. Tu ni petica nije dobra za dijete, jer ono neće moći da ima unutrašnje osećanje zadovoljstva. Kada roditelj kaže nemoj da mi se vraćaš kući bez te i te ocjene, onda je tu strah, nesigurnost, tuga, predstava da ga roditelji ne vole ako nema neko postignuće”, kaže psiholog za Alo!

Upravo se čita:  Probudio se i nije mogao hodati, a onda je započela njegova borba za život: “Razmišljao sam hoću li se sutra probuditi”

Uvijek treba sa decom razgovarati koje je ponašanje dobro ili loše, a ne ponašanje poistovjećivati sa ličnošću, ističe ona.

“Tvoja jedinica je loša, to što nisi učio je loše, ali to ne znači da si ti loš – ovo je ono što treba da kažemo djetetu. Češća su samoubistva i uopšte loša ponašanja kod djece koja dobijaju takve kritike roditelja gdje im se govori da to što imaju loše ocjene znači da su oni loša djeca”, poručuje psiholog roditeljima.

Upravo se čita:  Skupljali im novac za životnu operaciju, oni kupili Golf 7

Kada su nastavnici u pitanju, psiholog kaže da se nikako ne sve kriviti nastavnica za samoubistvo, ali da na njima jeste odgovornost jer treba da obrate pažnju na ponašanje i osjećanja učenika.

“Ne mislim da nastavnici sada zbog vanredne situacije treba da poklanjaju ocjene. To zavisi od stila koji su do sada koristili – imamo one koji su uvijek poklanjali na kraju godine i one koji su uvijek bili strogi. Takvi treba da ostanu i sada. Ipak, oni moraju da pokažu malo interesovanja. Da pitaju dijete: „Zbog čega ti zadnjeg dana škole prihvataš jedinicu?“, da porazmisle, pogledaju, ispitaju situaciju”, kaže Milica Milkić za Alo!.

Bio je dobar i druželjubiv

Kako je istakla direktorka, učenik je bio vedrog duha, komunikativan i druželjubiv. Imao je puno prijatelja u školi, kako među svojim vršnjacima tako i među učenicima starijih razreda. Nije izostajao sa nastave i imao je primjerno vladanje. Prvi razred je završio s dobrim uspjehom.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prognoza meteorologa: Evo kakvo će vrijeme biti do 4. oktobra

Ciklona će u dane vikenda u Bosni i Hercegovini donijeti padavine i manje topao zrak u odnosu na proteklu...

Možda vas zanima i ovo