Petak, 1 prosinca, 2023

Kako će se pušiti u FBiH kada se novi zakon počne primjenjivati: Kakva sudbina čeka “nargilaše” nakon 28. maja?

Preporučeno

U prostorima i na mjestima gdje je pušenje zabranjeno ne smiju biti postavljene pepeljare ili druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela.

Za dvije sedmice počinje primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH. Zakon je u oba doma Parlamenta FBiH usvojen 27. aprila prošle godine, a u Službenim novinama je objavljen 20. maja 2022. godine.

Provođenje zabrane pušenja obavezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora u kojem je pušenje zabranjeno te u tim mjestima mora biti postavljen grafički znak zabrane pušenja te tekst koji glasi: “Zabranjeno pušenje”.

Ustanove, poduzeća i druga pravna lica dužni su svoja akta uskladiti s odredbama ovog zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene ovog zakona.

Upravo se čita:  Stiže arktički udar, najžešće će pogoditi Balkan: Snijeg će napadati pola metra, hladno će biti i u BiH

U prostorima i na mjestima gdje je pušenje zabranjeno ne smiju biti postavljene pepeljare ili druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela.

Za osobe koje ne budu poštovale zabranu pušenja, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan ju je opomenuti, uskratiti joj uslugu ili zatražiti od nje da napusti prostoriju.

U posebno određenim prostorijama ili ograđenim prostorima za pušenje mora biti osigurana zaštita nepušača od izloženosti duhanskom dimu, putem osiguranja potpune fizičke odvojenosti prostora za pušenje i uz adekvatne ventilacijske sustave

Važno je napomenuti

U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja. Dodatnu dilemu predstavljaju objekti gdje se služe nargile ili tzv. vodene lule, jer još nije poznato kakvu sudbina njih čeka te kako će se oni prilagoditi ovom zakonu. Zakon se također primjenjuje samo u Federaciji BiH, tačnije političari se nisu moglu usaglastiti ni oko ove odluke.

Upravo se čita:  Meteorolog Sladić objavio prognozu za naredne dane: Evo gdje će i kada biti najgore

Površina prostora i prostorije za pušenje u odnosu na veličinu objekta, određuje se pravilnikom objekta

Kada Zakon stupi na snagu, pušenje će biti dozvoljeno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, u drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju osobama sa duševnim smetnjama, u ustanovama za palijativnu njegu, ustanovama za njegu starih osoba, kao i u ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne ako i kada mogu biti uspostavljene posebne prostorije za pušenje odvojene od nepušačke zone.

Upravo se čita:  Odgođen početak suđenja: Vlasnik hotela Jablanica završio u bolnici

Prema zakonskim odredbama, pravna osoba, vlasnik objekta, koje ne zabrani upotrebu duhana platit će kaznu do 5.000 KM, dok će fizička osoba, odnosno korisnik koji konzumira duhan u zatvorenom prostoru, biti kažnjeno sa 100 maraka. Kazne propisane ovim zakonom početi naplaćivati nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog zakona”.

Nadzor nad primjenom ovog zakona obavljaju Federalna uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih federalnih inspektora i kantonalni organi za inspekcijske poslove, putem nadležnih kantonalnih inspektora.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

KCUS otvara kapije: Bager sklanja betonske žardinjere, bolnica se vraća pacijentima

Dr. Alen Pilav, v.d. generalog direktora KCUS-a, će danas izdati naredbu za otvaranje zavarenih kapija KCUS-a. - Tehnički sektor i...

Možda vas zanima i ovo