Četvrtak, 9 srpnja, 2020

Koja je uloga “Žiže” u ubistvu sarajevskih policajaca?

Nemojte propustiti

Zatvaraju se najugledniji hoteli u Sarajevu ako se ubrzo ne otvore granice!

Hotelska grupacija Europe ističe da će biti primorani zatvoriti najuglednije hotele u Sarajevu ako se granice ne otvore i...

Tužna kolona sa tabutima devet žrtava stigla u Potočare

Tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava, koji su ubijeni u julu 1995. godine, bit će izneseni 10. jula na Musalu...

Odlične vijesti: BiH skinuta sa liste EU visokorizičnih zemalja za pranje novca i financiranje terorističkih aktivnosti

Bosna i Hercegovina od danas službeno nije na EU listi visokorizičnih trećih zemalja sa strateškim nedostatcima u svojem režimu...

Novi alarmantni podaci: Sve veći broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata registrirano ukupno 215 novozaraženih koronavirusom. U Federaciji je testirano...

U okviru istrage ubistva policajaca ispitano je 49 osoba, uglavnom auto-mafijaša, jer su policajce likvidirali kradljivci auta.

Marko Trifković (42), zvani Žiža, uhapšen je u petak u Palama zbog više teških krivičnih djela u BiH, a istražuje se mogućnost njegovog dovođenja u vezu i s ubistvom sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. godine, pišu Nezavisne novine.

Njega su uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji s pripadnicima MUP-a RS i za njim je Sud BiH bio raspisao potragu.

Luka Miladinović, portparol SIPA, potvrdio je da je u petak na području Pala u saradnji sa pripadnicima MUP-a RS uhapšena jedna osoba za kojom je bila raspisana potraga, te da su vršeni pretresi na dvije lokacije u Palama.

“Uhapšeno lice je dovedeno u vezu s više krivičnih djela i biće ispitano u prostorijama SIPA te će u zakonskom roku biti predato u nadležnost Suda BiH, koji je raspisao potragu za njim. Zasad ne možemo govoriti o detaljima”, rekao je u petak Miladinović.

Trifković je bio u bjekstvu i jedan je od optuženih u predmetu “Volan” kao član kriminalne grupe za krađe vozila, zbog čega se istražuje mogućnost da je umiješan u ubistvo sarajevskih policajaca koje su usmrtili kradljivci automobila dok su pokušavali spriječiti krađu.

Međutim, nije poznata uloga Trifkovića u likvidaciji policajaca, ali s obzirom na to da je on jedan od istaknutih auto-mafijaša, biće ispitan u vezi s ovim zločinom.

Trifković je, inače, član grupe od 27 članova u predmetu “Volan”, kojoj je na teret stavljen organizovani kriminal i krađe automobila.

Srećko Trifković takođe je među optuženima u ovom predmetu, a i on je bio hapšen zbog ubistva sarajevskih policajaca.

Takođe su bili sumnjičeni i Miloš Obradov i Nedeljko Lizdek, a zbog ovog zločina privođeni su i Stefan Samardžija i Srđan Sokolović.

Međutim, niko od njih nije optužen za to krivično djelo.

Srećko Trifković je bio osumnjičen i da je prijetio svjedocima u predmetu istrage ubistva Šehovića i Vujinovića.

On je pušten iz pritvora u kojem je bio zbog dovođenja u vezu s ubistvom policajaca, ali je uhapšen i pritvoren zbog sumnje da je umiješan u likvidaciju Damira Ostojića Šijana u Banjaluci.

Samardžija, koji je takođe povezivan s ubistvom Ostojića, pušten je iz pritvora u septembru lani, dok je Obradov takođe pušten iz pritvora krajem novembra prošle godine.

U vezu s ovim slučajem dovođen je i Slaven Dakić, sumnjičen za tešku krađu i sprečavanje dokazivanja i on je negirao povezanost s ubistvom.

U okviru istrage ubistva policajaca ispitano je 49 osoba, uglavnom auto-mafijaša, jer su policajce likvidirali kradljivci auta.

Podsjetimo, Adis Šehović i Davor Vujinović, pripadnici MUP-a KS, ubijeni su 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino polje.

Šehović je preminuo na mjestu, dok je od posljedica ranjavanja isti dan na KCUS preminuo i Vujinović.

Ubistvo se desilo u Geteovoj ulici kada su policajci pokušali spriječiti krađu vozila jer su na njih zapucali kradljivci koji su na parkingu pokušavali ukrasti golf 6 hrvatskih registarskih tablica.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Smatraju BiH najriskantnijim mjestom za širenje virusa: Italija zatvorila granicu za državljane BiH

Na granici će se blokirati ljudi koji su bili ili tranzitirali kroz te zemlje u posljednja dva tjedna, dodao...

Zatvaraju se najugledniji hoteli u Sarajevu ako se ubrzo ne otvore...

Hotelska grupacija Europe ističe da će biti primorani zatvoriti najuglednije hotele u Sarajevu ako se granice ne otvore i ako se sredstva za stabilizaciju...

Nakon velikog skoka broja zaraženih: EU država s liste “sigurnih zemalja”...

Finska je već 15. juna ukinula kontrole za putnike iz Norveške, Danske, Islanda, Estonije, Litvanije i Letonije. Finska ponovno otvara granice putnicima iz 17 evropskih...

Direktor Hitne pomoći KS ide u Novi Pazar: Nakon što sam...

Dvije medicinske ekipe iz naše zemlje trebale bi sutra krenuti ka Novom Pazaru u Srbiji, kako bi pomogle tamošnjim zdravstvenim radnicima u borbi protiv...

Tužna kolona sa tabutima devet žrtava stigla u Potočare

Tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava, koji su ubijeni u julu 1995. godine, bit će izneseni 10. jula na Musalu u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica...

Možda vas zanima i ovo