Petak, 1 prosinca, 2023

Kožljak: Uključiti BiH u evropske meteorološke institucije

Preporučeno

Šef Kabineta člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića dr. Alija Kožljak sa saradnicima razgovarao je sa generalnim sekretarom Svjetske meteorološke organizacije (WMO) prof. dr. Piterom Talasom (Peeter Taalas), direktoricom WMO kancelarije za Evropu dr. Kornelijom Radić (Kornelia Radics), direktorom Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almirom Bijedićem, direktorom Republičkog hidrometeorološkog zavoda Darkom Borojevićem i koordinatorom za saradnju sa WMO-om Kemalom Šehbajraktarevićem.

Upravo se čita:  Poznata imena: Evo ko je uhapšen u policijskoj akciji "Tips" zbog kladioničarskih prevara

Generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije Piter Talas informisao je dr. Kožljaka o budućim aktivnostima WMO-a.

Tokom susreta razgovarano je o neophodnim koracima ka uključenju Bosne i Hercegovine u najvažnije tri evropske meteorološke institucije, kao jednom od uslova za priključenje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Ukazano je i na važnost da se zaštiti i jača aktivnost hidrometeoroloških servisa u Bosni i Hercegovini, posebno za izdavanje upozorenja i relevantnih informacija za podršku kritičnim odlukama u vezi sa prirodom opasnostima i rizicima od katastrofa, u saradnji sa državnim organima za upravljanje katastrofama.

Upravo se čita:  Pročitajte kakvo vrijeme nas očekuje do kraja radne sedmice u BiH

Čelni ljudi najznačajnijih meteoroloških organizacija svijeta i Evrope prisustvovat će regionalnom EUMETSTAT informativnom danu za područje jugoistočne Evrope koji će se održati u Bosni i Hercegovini 18. i 19.4.2023.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Voditeljica Merima Šemić-Prguda o napuštanju BiH: “Srce se slomi jer je to sve što vi jeste. I to je tužno. I ljuta sam, beskrajno”

Voditeljica Merima Šemić – Prguda nedavno je okrenula novi list i s porodicom napustila rodno Sarajevo i posao na...

Možda vas zanima i ovo