Četvrtak, 9 srpnja, 2020

Lagumdžija: Pred nama je 200 dana ofanzive

Nemojte propustiti

Iz Ambasade Njemačke u BiH pojasnili zbog čega su građani danas čekali u redu

Ambasada Njemačke u BiH od 1. jula 2020. godine ima mogućnost da svake srijede u prijepodnevnim satima od 8...

Ratno stanje na ulicama Beograda: Policija dolazi s oklopnim vozilima, demonstranti postavljaju barikade

Demonstracije u Beogradu koje su počele iza 18 sati eskalirale su oko 20:15 kada su poletjele baklje i kamenice...

Direktor UKC RS-a: Trenutno stanje u vezi koronavirusa je haotično

Vlado Đajić ističe da je najgore što se građani ne pridržavaju zvaničnih službenih mjera, a to je nošenje maski...

Uznemirujući podaci: Novi veliki porast zaraženih u FBiH, zabilježen još jedan smrtni slučaj!

U FBiH su trenutno aktivna 1653 slučaja-oboljelih od koronavirusa, a do sada je zabilježeno 69 smrtnih slučajeva. U posljednja...

Arhiv
Arhiv

Programska konvencija Socijaldemokratske partije BiH (SDP), počela je u 12:00 sati u prepunoj KSC Skenderija. Predstavljeni su dosadašnji konkretni rezultati i budući planovi ove stranke, a hiljadama prisutnih članova i simpatizera iz svih dijelova BiH obratio  se i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija. Lagumdžija je kazao da je pred SDP-om 200 dana koji su i razlog ovog okupljanja, prenosi novinska agencija Patria.

– Treba raditi, preći u odlučnu, organizovanu i isplaniranju akciju. Dvije stotine dana ofanzive prema boljoj BiH. Bilo je grešaka, napravio sam ih i ja, ali je bio uvijek izbor između većeg i manjeg zla – kazao je Lagumdžija.

Lagumdžija je sumirao protekle tri godine i istakao da je razlaz sa SBB-om bio njihov izbor i to je za SDP zatvorena knjiga. I Lagumdžija je pozvao na usvajanje antikorupcionih zakona.

– Mi ćemo prvi pozvati da primjena zakona krene od SDP-a. Pošteno stečeno niko nikome nema pravo da oduzme, ali opljačkano mora biti vraćeno – kazao je Lagumdžija.

Proteklih dana Zlatko Lagumdžija je isticao da vrijeme do izbora treba iskoristiti za rješavanje problema u BiH, a ne za njihovo definisanje. Ponovio je to i na svim sastancima sa evropskim zvaničnicima koji su proteklih dana boravili u BiH, kao i na današnjoj Konvenciji, piše NAP.

SDP BiH je kako je ranije istaknuto, krenuo u kreiranje novih politika – Manifesta BiH 2020, u kome će tražiti pomoć i mišljenje svih, razgovarati sa ljudima iz akademske zajednice, mladima, biznismenima i stručnjacima, a sve samo zbog jednog cilja, kako bi ponudio rješenja za prosperitetniju budućnost ove zemlje.

Prije početka konvencije novinarima se obratio Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija BiH koji je istakao da će osnovni cilj SDP-a biti zapošljavanje i rješavanje teške ekonomsko socijalne situacije. Također on je napomenuo da je došlo vrijeme za građansku BiH, a da se trebaju iskorijeniti bilo kakve podjele, prenosi novinska agencija Patria.

Njegov stranački kolega Anto Domazet kazao je da se u BiH može poboljšati izvot i da će se kroz taj segment omogućiti i zapošljavanje ljudi.

– Treba se raditi na jačanju realnog sektora koji može osigurati proizvode za izvoz, odnosno izvozna orijentacija zemlje i kao pokretač ekonomskog razvoja. U tom smislu imamo potrebu da napravimo preokret i da u sam prioritet dođu industrijske politike. Politike razvoja turizma i sve one djelatnosti koje mogu da doprinesu konkurentnom razvoju dobara – kazao je Domazet.

On je dodao da će u tom cilju podrediti sve i makroekonomske i industrijske i sektorske politike. Denis Bećirović je tokom obraćanja kazao da su poslanici SDP-a u Paralmentu BiH pokrenuli rezoluciju u kojoj traže da se ispita prijeklo imovine.

– Mi nećemo da sarađujemo sa kriminalcima i zato ćemo raditi na izgradnji pravne države. Pravosudne institucije moraju raditi svoj posao – kazao je Bećirović.

Federalni premijer i generalni sekretar SDP-a Nermin Nikšić obratio se prisutnima i kazao da je u proteklom periodu i bilo grešaka SDP-a, ali da ih treba priznati i pokušati ponovo.

– Spremni smo platiti cijenu društvenih reformi, ali u korist građana, ali nećemo platiti ceh drugih stranaka, ne možemo nositi to breme. Poručujemo svima, kaznit ćemo kriminal. Slijedi borba protiv kriminala i korupcije. Zakoni koje ćemo sljedeće sedmice uputiti ponovo u parlamentarnu proceduru, pokazat će ko je protiv kriminala, a ko ga štiti – kazao je Nikšić.

Inače, danas je na Konvenciji promovirana brošura koja je napravljena za delegate Konvencije, a koja govori o prvim koracima ka boljoj Bosni i Hercegovini.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade Njemačke u BiH pojasnili zbog čega su građani danas čekali u redu

Ambasada Njemačke u BiH od 1. jula 2020. godine ima mogućnost da svake srijede u prijepodnevnim satima od 8...

Vulin o protestima: Ovo je pokušaj državnog udara

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je večeras za televiziju Pink da ovo što se događa drugo veče u Beogradu nisu protesti protiv mjera...

Ratno stanje na ulicama Beograda: Policija dolazi s oklopnim vozilima, demonstranti...

Demonstracije u Beogradu koje su počele iza 18 sati eskalirale su oko 20:15 kada su poletjele baklje i kamenice prema policiji ispred Skupštine Srbije,...

Hrvatska ozbiljno razmišlja o novim mjerama nakon pogoršanja epidemiološke situacije

Situacija s koronavirusom u Hrvatskoj i žarišta koja se pojavljuju nakon svadbi i drugih okupljanja u RTL-u Danas je komentirao šef HZJZ-a Krunoslav Capak....

Panedmija razara Srbiju: Šok sobe u Beogradu pune mladih na kisiku

Od početka prijema u Bežanijskoj kosi se nalaze teški pacijenti. To znači da imaju potvrđenu upalu pluća s padom saturacije i kojima je neophodna...

Možda vas zanima i ovo