Subota, 23 rujna, 2023

Majka dječaka ubice ispričala šta je prethodilo masakru: Počeo se zaključavati u kupaoni i od početka godine osamljivati u svojoj sobi

Autor:Blic.rs

Preporučeno

Govoreći o njegovom odrastanju, majka ga je opisala kao dijete sa širokim interesima. Nije bio impulzivan ni energičan, bio je radoznao i volio je zagrljaje.

Majka dječaka ubice K.K., koji je u beogradskoj Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar ubio devet učenika i zaštitara, jučer je dala iskaz policiji. Detaljno je govorila o djetinjstvu svoga sina, njegovom odnosu s vršnjacima i porodicom, dječakovom zdravlju. Govorila je i o danima prije strašnog čina, kao i o samom jutru prije nego što je dječak počinio masovno ubistvo.

Podsjetimo, nastoji se utvrditi je li M.K. zapostavljala ili zlostavljala svoga sina, u kojem bi slučaju mogla dobiti i zatvorsku kaznu do tri godine.

​Blic piše da je majka Kostu K. opisala kao boležljivog i pametnog, a ništa joj nije ukazivalo na to da bi mogao učiniti ovakvo što. Tužiteljstvo će u nastavku istrage pokušati otkriti je li to istina.

PROMJENE U PONAŠANJU

Dječak je pet dana prije masovnog ubistva bio s prijateljem i njegovom majkom van grada za 1. maj, a zatim su se vratili u Beograd.

– Majka je ispričala da se dječak vratio s prijateljem i njegovom majkom za Beograd, dok su ona, suprug i kćerka bili u drugom vozilu. Dječak je, kako je rekla, došao kući sat vremena prije njih, a kada je stigao ostatak porodice, on se tuširao. Majka tvrdi da nije primijetila nikakve promjene u njegovom ponašanju, kaže sugovornik Blica i dodaje da idući dan dječak i njegova sestra nisu išli u školu već kod bake i djeda.

Majka se sjeća da je dječak u jednom trenutku otišao do trgovine kupiti namirnice, ali ni tog dana nije vidjela ništa čudno u njegovom ponašanju. Navodno je pričao s roditeljima o filmu koji su gledali i drugim temama koje ga zanimaju, dodaje izvor Blica.

Upravo se čita:  Incident na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske: Hrvatski specijalci prijavili pucanje

Na dan masovnog ubistva, 3. maja, majka je djeci napravila doručak i probudila ih, a ni tada nije primijetila ništa čudno kod dječaka, osim toga da je bio malo usporen prilikom doručka i spremanja za školu.

– Dječak je majci navodno rekao da ne brine, jer nastavnica zna kasniti. Majka tvrdi da je zatim otišla odvesti kćerku u školu, a dječak je ostao kod kuće i sam se spremao, dodaje izvor Blica.

Samo sat vremena kasnije, dogodila se pucnjava u školi. Majka je tada mislila da joj je sin povrijeđen i otišla do škole, a tamo je saznala da je on taj koji je pucao.

OBJAŠNJENJA I ODGOVORI

– Majka kaže da je bila izbezumljena, da joj je i dalje teško povjerovati da je njezin sin to učinio i uporno tvrdi da ništa nije ukazivalo na to. Istaknula je da i sama vapi za objašnjenjem i odgovorima.

Govoreći o njegovom odrastanju, majka ga je opisala kao dijete sa širokim interesima. Nije bio impulzivan ni energičan, bio je radoznao i volio je zagrljaje. Tokom posljednjih je godina nezadovoljstvo pokazivao plačem, a bio je bliži s majkom nego s ocem. Od rođenja je o djeci brinula i dadilja, koja se nikad nije požalila na njega.

Upravo se čita:  Žene vojnici u Srbiji dobijaju poseban donji veš

Do određenih je promjena došlo kada je dječak ušao u pubertet, no majka to nije smatrala dramatičnim. Početkom godine se počeo osamljivati u svojoj sobi. Nije zaključavao vrata, no želio je da sestra izađe iz sobe. U kupaoni se počeo zaključavati, a bilo je i svađa zbog nepospremljene sobe ili neizvršenja školskih obaveza.

– Majka je ispričala da je dječaka kažnjavala tako što mu je zabranjivala telefon i kompjuter. Ukazala je i da ga nije tukla, osim, možda, nekada kad je bio manji. Istakla je da dječak već duže vrijeme nije uključivao kompjuter koji je za vrijeme korone koristio za igranje igrica s prijateljima. Pritom se majci jednom prilikom požalio da je zbog svađe izbačen iz vršnjačke grupe u kojoj su igrali zajedno. Na mobitelu je koristio aplikacije Instagram, SnapChat, YouTube i TikTok, a majka mu je ranije provjeravala telefon, kaže izvor Blica upoznat sa slučajem.

U drugom polugodištu je znao dobiti koju lošiju ocjenu u školi i bio je manje zainteresiran, no majci je tada rekao da je sve pod kontrolom. Niko iz škole joj nije skrenuo pažnju na to da se dječak možda ponaša neobično, osim toga što je imao specifične interese u odnosu na drugu djecu.

LJUBOMORA

Ispričala je o jednom događaju koji se dogodio u šestom razredu, kad ga neki prijatelji nisu pozvali na rođendan. Majci je tada razrednica rekla da misli da su druga djeca ljubomorna na njega jer je bio bolji učenik.

Upravo se čita:  Užas: Vodio ženu golu po selu da je pokaže kao preljubnicu

– Rekla je da joj se sin žalio da ga djeca zadirkuju, jer puno čita, a ne zna dobro igrati nogomet. U tom periodu je dječak zatražio da promijeni smjenu kada krene u sedmi razred, jer mu sredina nije odgovarala. To su, kako je rekla, i učinili i majka tvrdi da se dječak za vrijeme ljeta počeo intenzivno družiti s drugom djecom te bio zadovoljniji nego prije. Čak je napisao i sastav o svojoj hrabrosti da promijeni sredinu.

Nakon jezičnog kampa u Francuskoj, družio se s djevojčicama, a razrednica je poslala poruku majci u kojoj joj čestita i govori da su joj djeca predivna.

Osvrnula se i na to da ga je otac vodio u streljanu i učio pucati. Smatrao je, kaže majka, da ga treba upoznati s opasnostima oružja jer je i sam u mladosti imao negativno iskustvo.

– Majka tvrdi da nije bila suglasna da dječak ide u streljanu, ali da nije sumnjala u razmišljanje svog supruga, kao oca, i njegovu dobru namjeru. Dodala je da je suprug htio sinu ukazati na opasnost od oružja, a istovremeno mu pokazati kako ono funkcionira, baš iz razloga kako mu oružje ne bi bilo izazovno, ispričala je majka i dodala da je čula kako su u streljani bila i druga djeca.

Na početku i na kraju svog iskaza policiji rekla je da je skrhana od boli zbog stradale djece i zaštitara, a vjeruje da se i dječakov otac isto tako osjeća, a porodicama ubijenih je izrazila saučešće.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prognoza meteorologa: Evo kakvo će vrijeme biti do 4. oktobra

Ciklona će u dane vikenda u Bosni i Hercegovini donijeti padavine i manje topao zrak u odnosu na proteklu...

Možda vas zanima i ovo