Petak, 1 prosinca, 2023

Medžlis Islamske zajednice Konjic spremio tužbu za porodicu Trlin

Tvrde da džamija nije izgrađena na zemljištu u vlasništvu Hrvata, već po običaju darivanja zemljišta (dobročinitelja) za takvu namjenu".

Preporučeno

Medžlis Islamske zajednice Konjic se oglasio nakon pojave informacije da jedan od osam nasljednika porodice Trlin iz Konjica traži međunarodnu pomoć za povratak porodične zemlje na kojoj je izgrađena džamija u naselju Donje Selo u Konjicu.

Iz vjerske institucije u Konjicu tvrde da Zvonimir Trlin koji živi u Hrvatskoj iznosi neistine u javnosti vezano za slučaj izgradnje džamije i najavljuju tužbu protiv njega.

– Jedan od osam nasljednika katoličke porodice Trlin, porijeklom iz Konjica, a nastanjen u Hrvatskoj, ne odustaje od širenja laži i raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima svojim netačnim i neistinitim navodima kada je riječ o džamiji koja je izgrađena u naselju Donje Selo u Konjicu – navode iz IZ Konjic.

Džamija je 2017. izgrađena na svom zemljištu poštujući zakonom predviđene procedure, ističu oni.

Upravo se čita:  Nakona Banjaluke: MUP RS zabranio i skup u Mrkonjić Gradu povodom Dana državnosti BiH

– Na temelju notarski obrađenog ugovora o kupoprodaji, Žaklina Tadić kao prodavac prodala je kupcu Hami Masleša nekretninu, a Hamo Masleša je istu poklonio Islamskoj zajednici u BiH, Medžlisu Islamske zajednice Konjic, na kojoj je kasnije izgrađena džamija – ističu iz IZ Konjic.

Predmet ugovora o kupoprodaji, kako ističu, odnosno poklonu spornih nekretnina su nekretnine koje su u momentu zaključenja ugovora o kupoprodaji zemljišni-knjižno vlasništvo prodavca Žakline Tadić, koje nije osporeno do momenta zaključenja predmetnih ugovora.

– Stanje vlasništva nije osporeno ni u momentu kada je kupac po osnovu zaključenih ugovora ishodio uknjižbu prava vlasništva na svoje ime, pa je isti na zakonit način, na osnovu valjanog pravnog posla stekao pravo vlasništva na predmetnim nekretninama. Tužitelji su tek nakon izvršene prodaje i uknjižbe na ime kupca, odnosno poklonoprimca, te započetih radova pokrenuli parnični postupak radi utvrđenja svojih suvlasničkih dijelova – podvlače iz IZ Konjic.

Upravo se čita:  Muž joj na postelji: Esada noseći drva na leđima izdržava svoju porodicu

Tvrde da su, Zvonimir Trlin i drugi u augustu 2017. godine podnijeli tužbu protiv Žakline Tadić, Medžlisa Islamske zajednice Konjic i Hame Masleša, tražeći da se ugovor poništi, navodeći pravo suvlasništva nad predmetnom parcelom, iako su, kako ističu, “papiri tokom zaključenja kupoprodajnog ugovora bili „čisti kao suza“, što utvrdile i sve relevantne institucije”.

– Tužitelj Zvonimir Trlin nije se odrekao svojih suvlasničkih prava na dijelu nekretnine koju je Žaklina Tadić kupoprodajnim ugovorom prodala za iznos od 20.000,00 KM, pa je istom pripalo pravo na dio vrijednosti sporne nekretnine srazmjerno njegovom suvlasničkom dijelu od 1/8, što iznosi 2.500,00 KM koji mu je dužna nadoknaditi Žaklina Tadić – pojasnili su iz IZ Konjic.

Upravo se čita:  Meteorolog Sladić objavio novu prognozu: Koliko će snijega i gdje pasti u narednim danima

Tvrde da džamija nije izgrađena na zemljištu u vlasništvu Hrvata, već po običaju darivanja zemljišta (dobročinitelja) za takvu namjenu”.

– Medžlis Islamske zajednice Konjic izgradio vjerski objekat na svom zemljištu, na zemljištu koje je prethodni vlasnik legalno kupio za iznos od 20.000,00 KM, a potom nakon proteka vremena od godinu i po, poklonio Medžlisu Islamske zajednice Konjic. Za gradnju džamije u naselju Donje Selo dobivene su sve potrebne dozvole od nadležnih organa – ističe IZ Konjic.

Medžlis Islamske zajednice Konjic, je kako tvrde, podnio tužbu Sudu protiv Zvonimira Trlina, zbog klevete i štete nanesene njihovom ugledu iznošenjem neistinitih činjenica.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo