Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Meteorolog Krajinović otkrio očekuje li nas “oštra” zima ove godine

Autor:N1

“Od početka septembra pa do danas temperature su bile iznad prosjeka i to pet do deset stepeni iznad. Razmazili smo se. Dominiralo je sunce, stabilno vrijeme. Nekoliko dana kiše nije pokvarilo utisak..."

Preporučeno

Počinje prava jesen. Nema izglednijeg otopljenja na vidiku. Šta znači najavljena promjena, da li nam to zima kuca na vrata u Novom danu razgovarali smo sa meteorologom Bakirom Krajinovićem.

“Od početka septembra pa do danas temperature su bile iznad prosjeka i to pet do deset stepeni iznad. Razmazili smo se. Dominiralo je sunce, stabilno vrijeme. Nekoliko dana kiše nije pokvarilo utisak. No, na vidiku je sada značajnija promjena vremena, koja je sasvim uobičajena za mjesec oktobar. Dramatično će biti za mnoge jer je bio dug vremenski period stabilno vrijeme”, naveo je Krajinović.

No, prema svemu sudeći od nedjelje nas očekuje značajnija promjena vremena.

Upravo se čita:  Drugi pokušaj: Stranke trojke i HDZ BiH danas se sastaju u Parlamentu BiH

“Ovo vrijeme nije neočekivano. Kada su u pitanju vremenske prilike u posljednjih mjesec dana polje povišenog zračnog pritiska nadvilo se nad Evropom i donijelo ovo stabilno vrijeme. Septembar je treći najtopliji, a globalno gledano jedan je od najtoplijih kada su upitanju srednje mjesečne temperature. Mogu reći da su 1987., 2011. godine bio topliji od septembra 2023. godine. I ove godine i mjesec juli i juni globalno gledano bili su najtopliji mjeseci. Tako da ovo ništa nije neuobičajeno. U septembru su bile samo tri ili četiri dana sa kišom”, pojasnio je Krajinović.

Na pitanje voditeljice da li možemo očekivati i “blagu zimu”, meteorolog je kazao:

Upravo se čita:  Vlada FBIH odobrila sredstva za dovršetak izgradnje Klinike za dječije bolesti u Mostaru i opremanje ortopedske sale na klinici u Tuzli

“Sezonske prognoze nam pokazuju da nas očekuju sušnije i toplije sezone. Tako će biti i do kraja ove godine, tačnije do kraja zime. Očekuje nas pozitivno odstupanje, no to ne znači da se nećemo smrzavati. Rekordi minimalne temperature kod nas dosežu i do minus 30 stepeni. Ne smije nas iznenadi tokom decembra i janura minus 10 stepeni. Ovo pozitivno odstupanje govori da ćemo samo u globalu biti u plus, očekujemo manje padavina. Septembar sa dosta manjih količina padavina, do 15. oktobra bez kapih kiša. Ali ćemo to nadoknaditi to tokom naredne sedmice”, naveo je.

Potom je dodao:

“Bit će na vrijeme upozorenje kada su u pitanju količine padavine. Prema trenutnim prognozama bit će nešto obilnije. Osim bujičnih poplava, ova kiša koja se očekuje u oktobru će napuniti mjesečni prosjek, ali ne bi trebalo biti većih problema. Pratimo situaciju redovno i obavijestit ćemo građane o svemu. Trenutne vrijednosti temperatura su oko 10 stepeni ujutru, tokom dana oko 20 stepeni, a u Hercegovine do 28. Tako će se zadržati do subote, od nedjelje će biti tri, četiri ili pet stepeni niže, a krajem sedmice i dosta niže. Još ovaj petak i subotu se možemo uputiti prema jugu, što smo se kupali do nedjelje to je to za ovu sezonu. Slijedi promjena”, zaključio je za N1.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U RS-u za “crni petak” potrošeno 27 miliona KM, u FBiH čak 346 miliona KM!

Iako je i ove godine “crni petak” privukao veliki broj građana RS-a u tržne centre, a njihove novčanike za...

Možda vas zanima i ovo