Petak, 1 prosinca, 2023

Meteorolog Nedim Sladić donosi najnovije informacije: Teška dva dana pred nama, pljuskovi izgledni i naredne sedmice

Autor:N1

Preporučeno

Kaže da situacija neće biti toliko “dramatična”.

Uživo z Readinga, za N1 se javio meteorolog Nedim Sladić koji je govorio o vremenskim prilikama koje nas očekuju u narednom periodu.

“Sa kišom nismo završili, ali naznake da bi kiša mogla polako prestati nazire se oko četvrtka kada bi uticaj ciklone mogao konačno oslabiti. Stabilizacija je na tankom štapu, i treba očekivati da će se nastaviti promjenljive vremenske prilike. Pljuskovi su izgledni i naredne sedmice. Generalno, imamo teška dva dana da preguramo naročito za stanovništvo USK u pograničnim dijelovima sa Hrvatskom“, kazao je Sladić u razgovoru za N1.

Upravo se čita:  Poskupljenjima nema kraja: Otkrili cijene prodatih novih stanova u BiH

Kaže da situacija neće biti toliko “dramatična”.

Nedim Sladić

“Tropska oscilacija se zadržava, u Evropi su promjenljive vremenske prilike, međutim treba istaći da nakon ovih padavina mi možemo govoriti da situacija neće biti toliko dramatična jer će biti sunca, a s obzirom da će tlo biti zasićeno vlagom, javljat će se uslovi za pojavu pljuskova i grmljavine. Sljedeća sedmica je po tom pitanju najizglednija“.

Upravo se čita:  Tužilaštvo BiH se oglasilo o saslušanju ministra Heleza

“Može se očekivati i porast temperatura zraka, ali stabilizaciju ne možemo jamčiti do početka juna. Mislim na potpunu stabilizaciju koja bi nam donijela suho i potpuno sunčano vrijeme”, kazao je Sladić.

Kakvo ljeto nas čeka?

“Nedostatak padavina je bio evidentan kroz april, što može biti dobar pokazatelj da nekih dugotrajnih vrućina ove godine možda nećemo ni očekivati. Povećan je rizik od oluja, pojedini prognozni modeli upućuju na takav scenarij. Ljeto će biti sa granicama prosjeka ili nešto kišnije, prvenstveno mislim na planinska područja. Mislim da ćemo ove godine najviše se boriti sa sparinom i neugodom koja će nam stvarati probleme. Naročito onim koji su osjetljivi na vlagu“, kazao je Sladić za N1.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo