Petak, 1 prosinca, 2023

Meteorolog Sladić objavio važnu poruku: Gdje se očekuje najviše padavina u BiH u narednim danima?

Preporučeno

Za veći dio Bosne i Hercegovine izdato je narandžasto upozorenje za nedjelju 14. maj zbog očekivanih obilnih padavina.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje, a u obavještenju se navodi da se očekuju padavine između 30 i 60 litara po metru kvadratnom.

Lokalne padavine se očekuju oko i iznad 90 litara po metru kvadratnom. Udari vjetra će biti između 40 i 60, a lokalno do 80 km/h.

Foto: Facebook: Objava Nedima Sladića

“Poduzmite mjere opreza i pratite prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama. Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi”, navode iz FHMZ.

Upravo se čita:  Meteorolog Sladić objavio novu prognozu: Koliko će snijega i gdje pasti u narednim danima

U međuvremenu se oglasio i meteorolog Nedim Sladić koji je na društvenim mrežama objavio ažuriranu najavu za petodnevnu akumuliranu količinu padavina (od 13. do 18. maja 2023) na prostoru Bosne i Hercegovine.

Iz Agencije za vodno stanje područje rijeke Save Sarajevo su ranije saopćili:

“Prognozira se porast vodostaja uslijed novih značajnijih padavina na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH, posebno na slivovima Bosne, Vrbasa, Une i Sane. Očekuje se dostizanje nivoa obavještavanja o mogućim poplavama na hidrološkim stanicama na srednjem i gornjem dijelu sliva rijeke Bosne, te na slivovima Une i Sane u FBiH.

Upravo se čita:  Porodica iz Brčkog donirala 110.000 eura za gradnju džamije u Austriji

Bujične poplave moguće su na slivovima rijeka Fojnica, Sana te Glina i Korana u FBiH.

U naredna tri dana prognozira se vanredno hidrološko stanje, posebno na području:

gornjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne,
gornjeg dijela sliva Vrbasa,
na slivovima Une i Sane, te
na slivu Gline i Korane.

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu.

Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez.

Upravo se čita:  Akcija "Teretnjaka" uspjela: Prikupljanja pomoći za vozača kamiona

Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) sprovesti mjere samozaštite u cilju smanjena i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra.”

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Voditeljica Merima Šemić-Prguda o napuštanju BiH: “Srce se slomi jer je to sve što vi jeste. I to je tužno. I ljuta sam, beskrajno”

Voditeljica Merima Šemić – Prguda nedavno je okrenula novi list i s porodicom napustila rodno Sarajevo i posao na...

Možda vas zanima i ovo