Migrant iz Iraka: Svi ste u BiH srdačni, ali i siromašni – Bh-index

Migrant iz Iraka: Svi ste u BiH srdačni, ali i siromašni

Izdvojeno    Datum: 13.11.2018.    
Autor: Oslobođenje

Foto: OslobođenjeAso priča da u njegovoj zemlji i Iranu postoji znatan procenat bogatog stanovništva, ali i skoro jednako toliko siromašnih.

Mladić imena Aso dolazi iz Iraka. Već dva mjeseca boravi u Izbjegličkom centru Salakovac kod Mostara. Svakodnevni odlasci u grad, poneka kafa u obližnjem restoranu i komunikacija s prijateljima i rodbinom rasutom po svijetu, njegova su svakodnevnica. U Mostar je došao iz Sarajeva. I kao većina migranata smještenih u Centru kod Mostara, navodi da se na ovaj korak odlučio bježeći od zime. Dok razgovaramo, temperatura zraka (oko podneva) iznosi 15 stepeni Celzijusa. Inače, ovogodišnja jesen u Hercegovini dosad nije obilovala niskim temperaturama i kišama. Aso tu namjerava ostati još neko vrijeme, a onda krenuti dalje.

Krajnje odredište je, očekivano – Njemačka. Za razliku od naših ranijih sagovornika, on u ovoj zemlji nema braću, sestre ili rođake, ali kako umije i zna – želi do tamo.

– Lijepo je, kažu mi i u ostalim zemljama na Zapadu. Njemačka je ipak prioritet. To je država u kojoj se dobro živi i u kojoj caruje demokratija. Nijemci poštuju i migrante, kaže nam.

Preporučeno za vas:  Fahrudin Solak postao šef Federalnog operativnog štaba za pitanje migracije

Pitamo je li naišao na srdačne i tople Bosance i Hercegovce.

– Da! I ovdje žive srdačni ljudi. A znam da generalno stanje nije dobro i da ste i vi skoro pa siromašno društvo, odgovara nam.

Neimaština je i Asov najveći problem. Od kuće je otišao trbuhom za kruhom, dok nazad zadugo ne planira.

– Vratio bih se samo ukoliko bi se stanje u Iraku drastično promijenilo. Iako sam od rođenja optimističan, ne vjerujem da će za mog života tamo biti bolje. Nismo kao društvo zreli i to je problem ne samo Iraka već i ostalih zemalja iz kojih su ljudi danas rasuti po svijetu, priča nam.

Zanimljivo je da su u Salakovcu danas smješteni i brojni Iranci. Aso priča da u njegovoj zemlji i Iranu postoji znatan procenat bogatog stanovništva, ali i skoro jednako toliko siromašnih.

– Dešavalo se da u jednom danu nemam šta da jedem, a da susjed istovremeno skupocjenu hranu daje svom psu. To su stvari koje bole i koje su me otjerale u Evropu, ističe Aso, prenosi Oslobođenje.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.