Milion i po eura za mikro, mala i srednja poduzeća u BiH | | Bh-index

Milion i po eura za mikro, mala i srednja poduzeća u BiH

Biznis> Ekonomija> Industrija    Datum: 28.11.2019.    
Autor: Redakcija

IlustracijaMikro, mala i srednja poduzeća u Bosni i Hercegovini od danas imaju priliku da direktno apliciraju za bespovratna sredstva u okviru drugog Poziva za dostavljanje prijedloga projekata u oblasti izvozno-orijentisanih sektora, u sklopu projekta Evropske unije, EU4Business.

Bespovratna sredstva u vrijednosti od 1.5 miliona eura će omogućiti poboljšanje inovativnih kapaciteta mikro, malih i srednjih poduzeća, radi povećanja izvoza i zaposlenosti, rečeno je danas tokom predstavljanja Poziva.

„Mikro, mala i srednja poduzeća u BiH moći će poboljšati svoju konkurentnost zahvaljujući podršci koju pruža EU4Business. Zajedno s ranije pokrenutim Pozivom na izvozno orijentirana partnerstva, ukupna bespovratna sredstva Evropske unije za jačanje bh. poduzeća iznose oko 4,5 miliona eura iz EU4Business projekta. Očekujemo da će ova sredstva pomoći otvaranju novih radnih mjesta i zahvaljujući korištenju poslovnih inovacija povećati izvoz za preko 15%,“ rekao je Gilles Rebattet, šef Odjela operacija za ekonomski razvoj, infrastrukturu i prirodne resurse u Delegaciji Evropske unije u BiH.

Upravo se čita:  Biće uloženo do 30 miliona KM: Evo kako će izgledati luksuzni hotel na Jahorini, devastirani objekat u novom ruhu

Projektne ideje koje će se podržati ovim Pozivom odnose se na metaloprerađivačku i mašinsku industriju ili drvopreradu. Mikro, mala i srednja poduzeća registrirana u sektorima plastike i elektroindustrije te informacijske i komunikacijske tehnologije također se mogu prijaviti na ovaj Poziv, ukoliko implementiraju projekte u ciljanim sektorima.

Na ovaj Poziv mogu aplicirati sva pravna lica iz BiH koja pripadaju kategoriji mikro, mala i srednja poduzeća, a iznos bespovratnih sredstava po projektu se kreće do 100.000 eura.

U sklopu projekta EU4Business ukupno 10 miliona eura bespovratnih sredstava namijenjeno je jačanju ekonomskog rasta i otvaranju novih radnih mjesta u BiH, razvojem konkurentnosti i inovacija u odabranim sektorima. Ukupna vrijednost projekta iznosi 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milion eura). Projekat zajedno provode  GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.


Loading..

Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.