Petak, 1 prosinca, 2023

Ministar Delić: Nastavak aktivnosti na upoznavanju sa situacijom u oblasti

Preporučeno

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić nastavio je susrete s predstavnicima organizacija koje predstavljaju i zastupaju interese penzionera u Federaciji BiH. Ranije ove sedmice, ministar se sastao s predstavnicima Saveza penzionera FBiH koji su, između ostalog, istakli nezadovoljstvo donošenjem posljednje odluke Vlade u vezi s vanrednim usklađivanjem penzija za 2023. godinu bez konsultacija sa penzionerima.

S tim u vezi, ministar Delić se sastao i sa direktorom Fonda PIO/MIO Zijadom Krnjićem, te jučer u sjedištu Fonda PIO-a u Mostaru i sa zamjenikom direktora Fonda Veselkom Čerkezom i predsjednikom Upravnog odbora Eugenom Ćubelom, saopćeno je iz Federalnog ministarstva.

Upravo se čita:  Tužilaštvo BiH se oglasilo o saslušanju ministra Heleza

Ove sastanke ministar je organizovao kako bi se upoznao sa trenutnom situacijom u Fondu i njegovim radom, a kako je istaknuto tokom sastanaka, i s ciljem pronalaženja najboljeg mogućeg rješenja kod revidiranja odluke prethodne vlade o isplati penzija po osnovu ovogodišnjeg vanrednog usklađivanja.

– Predstavnici Saveza udruženja penzionera FBiH s kojima sam se sastao početkom sedmice, kao i predsjednik Saveza kantonalnih udruga umirovljenika u FBiH Ivan Kožul s kojim smo razgovarali zajedničkog su stava da bi ovu odluku trebalo revidirati i upravo iz tog razloga i organizujemo ove susrete. Želimo doći do najboljeg rješenja – izjavio je ministar Delić.

Upravo se čita:  U BiH oko 3.500 stranih radnika: Evo iz kojih zemalja najviše dolaze

Sa Kožulom ministar je razgovarao i o životnom standardu velikog broja penzionera sa najnižom penzijom koja pokriva tek petinu mjesečne potrošačke korpe. Također, kao i na prethodnim sastancima, i na ovom je potvrđeno da penzioni fond dobro funkcioniše, ali zbog održivog opstanka Fonda neophodno je raditi na smanjenju razlike između broja radnika i broja penzionera.

– Trenutni omjer broja radnika na broj penzionera je najlošiji ikad i otprilike na svakog penzionera imamo 1,27 radnika. Za održivost FZ PIO/MIO to je daleko od idealnog i mi upravo radimo i na pripremama za realizaciju projekta zapošljavanja u saradnji sa Svjetskom bankom. Povećanje broja radnika je prioritet ukoliko želimo funkcionalan penzijski fond u skoroj budućnosti – podvukao je ministar.

Upravo se čita:  GP BiH ima pune ruke posla: Drastično raste broj lica sa potjernica i sigurnosno interesantnih osoba

Nakon održanih sastanaka s predstavnicima penzionera u Sarajevu i Mostaru, okvirni je zaključak da bi u budućnosti, prilikom donošenja odluka o vanrednim usklađivanjima penzija, trebalo prije svega konsultovati udruženja penzionera kako bi se donijela kvalitetna rješenja koja bi doprinijela poboljšanju standarda života penzionera, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo