Utorak, 28 studenoga, 2023

Ministar Mijatović: Usvojili smo rebalans budžeta, bivša vlast u FBiH ostavila je stotine miliona gubitaka

- Evo već pet mjeseci svaki dan se suočavamo s novim minusima i gubicima kako u javnim preduzećima tako i kod ostalih budžetskih korosnika.

Preporučeno

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta i potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović na Facebooku se u petak navečer, 21. oktobra, osvrnuo na usvajanje rebalansa budžeta FBiH za 2023. Njegovu objavu na ovoj društvenoj mreži prenosimo u cijelosti:

“Podsjetit ću javnost da smo slušali priče kako je prethodni saziv Vlade FBiH ostavio pune račune i suficit. Evo već pet mjeseci svaki dan se suočavamo s novim minusima i gubicima kako u javnim preduzećima tako i kod ostalih budžetskih korosnika.

Stotine miliona gubitaka i nedostatak sredstava u Elektroprivredi, rudnicima, Autocestama, Fondu zdravstva, Fondu solidarnosti, blokirana Agencija za privatizaciju, firme namjenske industrije u stečaju ili pred stečaj… To smo zatekli i to smo naslijedili.

Ali bez puno priče krenuli u konsolidaciju i te da je usvojeni rebalans budžeta samo je prvi korak.

Upravo se čita:  Četvorica radnika iz BiH uhvaćena u teškoj krađi: Napravili štetu od nekoliko stotina hiljada eura

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva finansija utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta FBiH za 2023. godinu koji iznosi 6.937.563.355 KM, što je za 211,7 miliona KM ili 3,1 posto više u odnosu na usvojeni budžet.

Ključni razlozi za pristupanje Izmjenama i dopunama ovogodišnjeg budžeta, a uključuju otklanjanje tehničkih grešaka na pojedinim ekonomskim kodovima u Budžetu i Zakona o izvršavanju budžeta, koji su nastali kao posljedica usvojenih amandmana tokom parlamentarne procedure usvajanja budžeta, su usvajanja Izmjena i dopuna Zakona osnovama socijalne zaštite, zaštite žrtava rata, kao i Odluke o vanrednom usklađivanju penzija u procentu 3,9 posto sa primjenom od maja 2023. godine.

Razlozi su i povećanje sredstava za kamate na otplatama vanjskog duga uslijed porasta Euribora, te potreba za osiguranjem dodatnih sredstava za provođenje Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH, kao i potreba povećanja finansijskih sredstava u Fond solidarnosti pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Upravo se čita:  Privatni rudnik ugrožava cijeli grad, a investitor je jedan od najbogatijih bh. poduzetnika

Odluku o vanrednom usklađivanju penzija u procentu od 3,9 posto, počev sa isplatom od penzije za maj 2023. godine, bilo potrebno osigurati dodatnih 69,6 miliona KM u tekućoj fiskalnoj godini.

Usvojenim Izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, došlo je do povećanja osnovice koja se primjenjuje od 1. aprila 2023. godine, te je pored planiranih 160 miliona KM bilo potrebno osigurati još oko 67 miliona KM.

Za osiguranje isplate dječijeg dodatka je osigurano dodatnih 15,6 miliona KM. Za Fond solidarnosti pri Zavodu osiguranja i reosiguranja FBiH obezbijeđeno je 10 miliona KM.

Upravo se čita:  Federalni inspektori kod 17 subjekta utvrdili nepravilnosti

Uz utvrđene Izmjene i dopune budžeta FBiH za 2023. godinu Vlada FBiH, na prijedlog premijera Nermina Nikšića, donijela i zaključak kojim Vlada FBiH poziva kantonalne vlade i kantonalne zavode zdravstvenog osiguranja, koji su iskazali suficit, da se pridruže naporima Vlade FBiH u rješavanju problema liječenja pacijenata oboljelih od karcinoma i osiguraju dio sredstava potrebnih za njihovo liječenje do kraja godine.

Na sve ovo nismo uskratili gradove, opštine i kantone za finansiranje kapitalnih projekata iz budžeta Federacije BiH. Posebno sam ponosan na kapitalne projekte u Krajini u iznosu od skoro 10 miliona KM kao i na 4 miliona kao podrška budžetu Vlade BPK. Idemo dalje, slijede nam fiskalni zakoni u cilju povećanja minimalne plate i smanjenja opterećenja na lična primanja”, napisao je Vojin Mijatović.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Muž joj na postelji: Esada noseći drva na leđima izdržava svoju porodicu

Uz zvuk motorne pile koja odjekuje u šumi kod Palinovića, Esada Mahmić, žena neumornog duha, svakodnevno se bori kako...

Možda vas zanima i ovo