Subota, 9 prosinca, 2023

Ministrica Dubravka Bošnjak na svečanoj akademiji povodom 100 godina institucionalnog javnog zdravstva u Bosni i Hercegovini

Ministrica Dubravka Bošnjak istaknula je u svom obraćanju na svečanoj akademiji važnost suradnje u vremenima krize, poput pandemije COVID-19, te potrebu za daljnjim radom na jačanju javnog zdravstva.

Preporučeno

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hecegovine Dubravka Bošnjak nazočila je akademiji povodom 100 godina institucionalnog javnog zdravstva u Bosni i Hercegovini. Svečana akademija održana u Sarajevu, pod nazivom “Stoljeće javnozdravstvenih izazova: javno zdravstvo nekad i sad”, okupila je predstavnike relevantnih regionalnih i domaćih ustanova, te organizacija koje su svojim dugogodišnjim naporima i predanošću doprinijele očuvanju i unaprjeđenju javnog zdravlja u Bosni i Hercegovini. Obljetnica je bila povod za analizu postignuća i razmatranje budućih izazova.

Ministrica Dubravka Bošnjak istaknula je u svom obraćanju na svečanoj akademiji važnost suradnje u vremenima krize, poput pandemije COVID-19, te potrebu za daljnjim radom na jačanju javnog zdravstva.

Upravo se čita:  Bankarka Belma optužena da je podizala novac s kartica klijenata

„Ministarstvo civilnih poslova uložilo je iznimne napore u rješavanju svakodnevnih i praktičnih izazova, prije svega mislim na nabavu cjepiva i ostalih medicinskih sredstava u borbi protiv COVID -19 pandemije i jačanja zdravstvenog sustava u BiH. Taj izazov je srećom iza nas i nužan je pogled prema budućnosti pogotovo onoj europskoj kojoj kao država težimo i u čijem kontekstu je javno zdravlje prioritet”, kazala je ministrica Bošnjak.

Ministrica je rekla da je pandemija ukazala na krhkost nacionalnih zdravstvenih sustava, pa je Europska unija kao odgovor na COVID 19 uspostavila program „ EU za zdravlje“ – s proračunom 5,3 mlrd eura za razdoblje 2021.-2027. – što je do sada nezabilježena financijska potpora EU u području zdravstva, ali i jasna poruka da je javno zdravlje prioritet Europske unije.

Upravo se čita:  FHMZ objavio sezonsku prognozu: Kakva je zima pred nama, slijedi li nam smrzavanje i evo koliko se padavina očekuje

„Vijeće ministara BiH i Ministarstvo civilnih poslova su čvrsto opredijeljeni omogućiti zainteresiranim subjektima u Bosni i Hercegovini aktivno sudjelovanje u raznim projektima s ciljem razmjene informacija, praksi i iskustava, kao i pružanja potpore pitanjima iz područja zdravstva“, naglasila je Bošnjak.

Svečanoj akademiji nazočila je i predsjednica Federacije BiH Lidija Bredara koja je naglasila da Bosna i Hercegovina u području zdravstva ima dobra zakonska rješenja, no kako ista moraju pratiti i značajnija financijska ulaganja.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić istaknuo je ključnu ulogu Zavoda u zaštiti i unaprjeđenju zdravlja građana.

Upravo se čita:  Federalna inspekcija zabranila uvoz napitka Prime Ice Pop Hydration

„Od istraživanja do edukacija, trudimo se da svaki građanin ima pristup uslugama i informacijama koje su ključne za zaštitu zdravlja. Pandemja je pokazala koliko je suradnja važna te da smo svi međusobno povezani. Nastavljamo raditi i nositi se sa izazovima koji dolaze te surađivati kako sa donositeljima odluka tako i medijima i svih drugim relevantnim javnostima”, rekao je Skočibušić.

Obilježavanje ovog značajanog jubileja poslužilo je kao podsjetnik na važnost zajedničkog rada, suradnje i predanosti boljoj budućnosti zdravstva u Bosni i Hercegovini.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nakon incidenta koji je zabrinuo region: Policija otkrila ko je muškarac koji je pokušavao nagovoriti djecu da s njim uđu u automobil

Radnici Policijske uprave istarske otkrili su ko je muškarac koji je u Pazinu i Trvižu pokušavao nagovoriti djecu da...

Možda vas zanima i ovo