Srijeda, 29 studenoga, 2023

Mjesečno 4500 državljana Bosne i Hercegovine podnese zahtjev za rad u Hrvatskoj

Preporučeno

Kako su kazali iz MUP-a Hrvatske, u 2022. godini izdali su ukupno 124.121 dozvolu za boravak i rad u toj državi.

Dok se BiH suočava s deficitom radnika, sve je više građana koji se odlučuju na rad u inostranstvu. Zemlje u koje državljani BiH najčešće idu su Hrvatska, Crna Gora, Njemačka, Italija i Slovenija. Mnoge od njih imaju olakšanu proceduru izdavanja radnih dozvola za druge državljane, piše portal Večernjeg lista BiH.

Dok su hrvatski hotelijeri i iznajmljivači zadovoljni prošlom sezonom i najavama za ovu, ugostitelji u BiH imaju velikih problema s pronalaskom radnika. Naime, većina njih odlazi u Hrvatsku jer su tamo bolje plate.

Upravo se čita:  Samoprozvani psiholog Edin Tule objavio novi video: "Enisa je sa mnom, izvukao sam je"

Najviše muke imaju gradovi na granici. Nije neka vijest da veliki broj Trebinjaca hljeb zarađuje u Dubrovniku, pogotovo tokom turističke sezone, ali je svakako zabrinjavajuće za trebinjske poslodavce što zbog tog višegodišnjeg trenda sada muku muče s nedostatkom radnika. Trebinjski poslodavci hvataju se za glavu jer dobrih radnika nikada nije bilo manje.

U BiH je prosječna plata ugostiteljskih radnika od 800 do 1200 KM, dok u Hrvatskoj ili na Crnogorskom primorju mogu zaraditi i triput više. Stoga i ne čudi veliko zanimanje radnika iz BiH za sezonski posao u Hrvatskoj.

Kako su kazali iz MUP-a Hrvatske, u 2022. godini izdali su ukupno 124.121 dozvolu za boravak i rad u toj državi.

Upravo se čita:  Poznati bh. meteorolog se 'odvažio', objavio detaljnu analizu vremenskih prilika: Nisam ovo namjeravao pisati, pogotovo ne zbog insinuiranja da se 'diže panika'

– Od toga je najveći broj dozvola izdanih za državljane Bosne i Hercegovine, i to 36.783. Zatim slijede državljani Srbije s 19.176 dozvola i Nepala s 19.176 dozvola – naveli su, prenosi Klix.

Državljanima Sjeverne Makedonije izdane su 10.053 dozvole, a Kosova 8979. Od početka ove godine do 31. ožujka bh. državljani su podnijeli 13.254 zahtjeva za boravak i rad, a izdane su 9772 dozvole, što je 4418 zahtjeva mjesečno. Prošle je godine u Hrvatskoj izdano 16.836 dozvola za sezonske radnike, od kojih najviše radnicima iz Srbije (4975), Bosne i Hercegovine (4460), Sjeverne Makedonije (3638), Nepala (1061) te Filipina (507). Iz istarske policije kažu kako su tijekom prošle godine ukupno podnesena 23.572 zahtjeva za izdavanje dozvola za boravak i rad, a izdano njih 17.245, od čega se 3345 odnosi na sezonsko zapošljavanje.

Upravo se čita:  Adnan pritvoren zbog paljenja džamije u Gradačcu, šteta 800.000 KM

Radne su dozvole u najvećem broju izdavane za oblast građevinarstva u kojem se najviše traže zidari i tesari, a zatim za oblast turizma i ugostiteljstva. Kada je riječ o ugostiteljstvu, traženi su konobari, kuhari i sobari, a veliki broj prijava za rad na tim poslovima stiže upravo iz BiH. Osim toga, veliki broj zahtjeva za rad u Hrvatskoj podnose i vozači, koji su također traženi.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Evropska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...

Možda vas zanima i ovo