Može li vas od zagađenja, bakterija i virusa zaštititi hirurška maska | | Bh-index

Može li vas od zagađenja, bakterija i virusa zaštititi hirurška maska

Zdravlje    Datum: 24.01.2020.    
Autor: Avaz.ba


Iako vlada mišljenje da nas nošenje hirurške maske u javnosti čuva od virusa, dokaza za to nema. Hirurška maska ima svoju ulogu u hirurškoj sali – kažu stručnjaci

Maska preko nosa i usta sve je češći prizor na ulicama, najčešće je nose stanovnici Kine, zbog zagađenog zraka, a u posljednje vrijeme i korona virusa koji brine zdravstvene uposlenike širom svijeta.

No, virolozi su skeptični po pitanju učinkovitosti hirurške maske kod virusa koji se šire zrakom.

– Nošenje hirurške maske u javnosti nije učinkovit način zaštite od virusa i bakterija koji se prenose zrakom – kaže dr. David Carrington sa Univerziteta St. George’s za BBC, no dodaje kako bi te maske mogle smanjiti rizik od zaraze virusom putem kihanja i kašljanja te preko ruku, odnosno dodirivanjem usta rukama.

Dr. Connor Bamford sa Instituta za eksperimentalnu medicinu pri Queen’s University Belfast kaže kako je provođenje osnovnih higijenskih mjera puno učinkovitije od hirurške maske.

Upravo se čita:  INZ savjetuje: Šta ne znamo o pčelama, šta trebaju znati pčelari, a šta kupci proizvoda od pčela

– Pokrivanje usta kada kišemo i kašljemo, pranje ruku i izbjegavanje doticanja usta rukama uvelike smanjuje rizik od bilo kakve zaraze i respiratornih virusa – objašnjava dr. Bamford za BBC.

– Iako vlada mišljenje da nas nošenje hirurške maske u javnosti čuva od virusa, dokaza za to nema. Hirurška maska ima svoju ulogu u hirurškoj sali – jasno će dr. Bamford.

Kako odabrati masku?

Potražite masku s oznakom EN 149: one su namijenjene smanjenju izloženosti zagađujućim materijama u zraku: česticama, gasovima i pari. Prema sposobnosti zadržavanja lebdećih čestica, klasificirane su u tri klase:

FFP1 može zadržati 80% čestica nošenih zrakom

FFP2 može zadržati 94% čestica nošenih zrakom

FFP3 može zadržati 99% čestica nošenih zrakom.

Za zaštitu od zagađenja lebdećih čestica u zraku preporučuje korištenje maske sa oznakom EN 149 FFP2 ili EN 149 FFP3, prepočuju iz udruženja Eko-akcija.


Loading..

Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.