Utorak, 28 studenoga, 2023

Muškarca ugrizao poskok dok je brao šparoge

Preporučeno

Najotrovnija evropska zmija ove je sezone u Splitsko-dalmatinskoj županiji već pokazala zube.

Toplo vrijeme izmamilo zmije nakon zimskoga sna, pa je potreban oprez pogotovo to vrijedi za berače šparoga.

Dugopoljci Ivan i Mirko strastveni su berači šparoga. Kada iz suhozida poviri zmija, ne paničare, njima je poskok domaća životinja, prenosi HRT.

– Ja sam svaki dan u prirodi, u berbi šparoga i često ih vidim. Ja sam tvrđi od njega, jači od njega. Ne bojim se! Kažem mu dobar dan i doviđenja – šaljivo je rekao Ivan Balić iz Dugopolja.

Upravo se čita:  Državljanin Bosne i Hercegovine uhapšen na granici kod Dubrovnika: U luksuznom vozilu marke Audi Q5 pokušao prokrijumčariti čak 20 kilograma kokaina

– Ovdje je njima, kako bi rekao naš stari svijet, misir Božji! To je njihovo stanište, tu su od pamtivijeka, i eto, ne diraju ih, oni se množe. Da ga ne bi ugazio nogom, gurneš ga štapom i makneš ga dalje. Neka ide svojim putem, svako svojim. Mi svojim, on svojim – nadovezao se Mirko Dodoja, Ivanov susjed.

Najotrovnija evropska zmija ove je sezone u Splitsko-dalmatinskoj županiji već pokazala zube.

– Gospodin iz područja općine Trilj dok je brao šparoge, ujela ga je zmija, poskok najvjerojatnije, za ruku. Dobio je antiserum protiv ujeda zmija otrovnica i zadržan je par dana na liječenju na našoj klinici – istaknuo je dr. Dragan Ledina iz Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Upravo se čita:  Slovenija je masovno kažnjavala ljude u koroni. Sad im vraća novac i briše dosjee!

Protuotrova ima dovoljno, kaže primarijus Ledina, bugarski je, ali se nada kako ćemo, zahvaljujući Imunološkom zavodu, potkraj godine, imati i domaćega. Građane moli za oprez pri kretanju po kršu Dalmatinske zagore.

– Nositi štap, propisanu obuću, po mogućnosti i neke rukavice jer ako imamo zaštitne rukavice manja je vjerojatnost da će veća količina otrova ući u organizam prilikom ugriza zmije otrovnice – dodao je.

Upravo se čita:  Sjenicu zatrpao snijeg, dalekovod ispao iz sistema

Prepoznati poskoka, nije teško.

– Špicasti rep, glava s roščićem i tako, dužina mu se kreće negdje od 70 centimetara do jednog metra, tako naši stručnjaci kažu, da nije preko 70 centimetara. Mi imamo primjer kada smo vidili primjerka preko metra – objasnio je Mirko Dodoja.

Koliki god da jesu, bolje ih je ne sresti. A moguća staništa, izbjegavati u širokom luku.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Penzioner iz BiH mora u zatvor, uhvatili ga sa 800 grama heroina. Sastao se s dilerima

Državljanin BiH (67), nastanjen u Offenbachu proglašen je krivim nakon što je optužen da je prenosio drogu za narko...

Možda vas zanima i ovo