Utorak, 5 prosinca, 2023

Na graničnom prijelazu obustavljen uvoz pošiljke paleta jer nisu ispunjeni uslovi propisani zakonom

Preporučeno

Utvrđeno je da pošiljka ne ispunjava propisane fitosanitarne uslove za uvoz jer nije tretirana i označena u skladu s važećim zakonskim propisima

Federalna fitosanitarna inspekcija je na graničnom prijelazu Domaljevac-Šamac zabranila 11. maja uvoz pošiljke od 14 drvenih paleta za transport mineralnog đubriva, porijeklom iz Italije.

Prilikom redovnog inspekcijskog nadzora je utvrđeno da pošiljka ne ispunjava propisane fitosanitarne uslove za uvoz jer nije tretirana i označena u skladu s važećim zakonskim propisima, saopćila je Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Upravo se čita:  Opasni pesticid opet otkriven u neretvanskim mandarinama, završile su na tržištu BiH

Pravilnikom o fitosanitarnim zahtjevima za drveni materijal za pakovanje u međunarodnom prometu („Službeni glasnik BiH“, broj 60/12) propisano je da drveni materijal za pakovanje, koji je proizveden od okorarnog drveta, mora biti podvrgnut tretiranju odnosno propisanoj temperaturi određeni minimalni vremenski period s ciljem da budu uništeni štetni organizmi.

Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o zaštiti zdravlja bilja („Službeni glasnik BiH“, broj 23/03) i Pravilnikom o fitosanitarnim zahtjevima za drveni materijal za pakovanje u međunarodnom prometu („Službeni glasnik BiH“, broj 60/12), uvoz kontrolisane pošiljke paleta je zabranjen te je naloženo vraćanje pošiljaocu, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo