Utorak, 5 prosinca, 2023

Na koji način će FUP sankcionistati nasilje i prijetnje na društvenim mrežama

Autor:N1

Preporučeno

Masakr u Beogradu, još juče alarmirao je ministarstva unutrašnjih poslova u BiH. Pa stoji poziv, da se na ovakve pojave obrati pažnja.

Pojačana kontrola društvenih mreža jedna je od mjera koju je naložila Federalna uprava policije. Cilj je prepoznavanje osoba koje prijete ili podržavaju nasilje. Stručnjaci kažu, samo prije nekoliko dana to bi se tretiralo kao incident, sada je stvar ozbiljna.

Nije bilo potrebno mnogo da policija odradi svoje i privede mladića koji je u Bihaću putem društevnih mreža prijetio “beogradskim scenarijem”:

“Šta mislite da li bi se tako ozbiljno shvatio taj status da nije bila juče ova tragedija u Beogradu? Mislim da ne bi, mislim da ne bi. Naravno da ova djela nas opominju. I u ovom dijelu bi to bio kao neki incident, prijetnja, asocijalno ponašanje itd. Međutim ovo treba shvatiti ozbiljno”, kaže Nedžad Korajlić, univerzitetski profesor.

Upravo se čita:  Predstavnici Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom na regionalnom sastanku u Zagrebu

Samo desetak dana ranije, takođe u USK objavljen je video snimak na kome grupa mladića koja tuče drugog mladića, u istom videu, koji je u posjedu N1 mladić drži automatsko oružje. Snimak je obrisan sa mreža, a iz MUP-a USK poručuju informacije ćemo moći dobiti tek u ponedeljak. Iz Tužilaštva da mladić sa puškom “nije evidentirano za navedeni događaj.”

Upravo se čita:  U ovom bh. gradu srednjoškolci će dobiti 500 KM!

Masakr u Beogradu, još juče alarmirao je ministarstva unutrašnjih poslova u BiH. Pa stoji poziv, da se na ovakve pojave obrati pažnja.

“Takođe jutros kad smo dobili informaciju za ovaj novi događaj, imali smo radni sastanak dogovorili smo određene aktivnosti. Gospodin Korman je poduzeo sve iz nadležnsti FUP-a, Takođe smo se obratili svim kantonalnim ministarstvima putem depeše, da poduzmu sve potrebne mjere jer građani naše Federacije moraju biti sigurni”, dodao je Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

Upravo se čita:  Nenad iz Sarajeva živi u nehumanim uslovima: Skuplja smeće da bi preživio

Dodatno angažovanje znači i aktivno praćenje društvenih mreža radi prikupljanja informacija o osobama koje podržavaju ovakav ili sličan vid nasilja.

U MUP-u KS od srijede provode pojačane mjere. Od građana očekuju saradnju.

“Aktivno sarađujemo sa svim agencijama za provedbu zakona, a građane pozivamo da sarađjuju sa svojom policijom i da prijave svako protupravno i potencijalno opasno ponašanje. To podrazumijeva i prijetnje na društvenim mrežama”, kaže Mersiha Novalić, portparol MUP-a KS.

A na mrežama od prekjučer od poruka podrške do poziva na osvetu. Dijele se i informacije o povlačenju pištolja te pucnjavi u par bh gradova, Zenici, Modrički, Gacku.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo