Subota, 23 rujna, 2023

Na Manjači počela vježba Oružanih snaga BiH

Preporučeno

Vježba “Trenutni odgovor 23”, koja će trajati do 2. juna 2023. godine, predstavlja ocjenjivanje operativnih sposobnosti BGLP OS BiH, a realizovaće se putem nacionalnog “OCC E&F” koncepta ocjenjivanja.

Postrojavanjem pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) u kasarni “Mika Bosnić” na Manjači, danas je ozvaničen početak vježbe “Trenutni odgovor 23”, koja predstavlja redovno godišnje kondiciranje Bataljonske grupe lake pješadije Oružanih snaga BiH.

Smotru od 290 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije izvršio je komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić. General Ilić je naglasio važnost ove vježbe, te da je ovo jedan od glavnih događaja obuke u skladu sa glavnim planom obuke za 2023. godinu, a to je kondiciranje bataljonske borbene grupe u sklopu obaveza, odnosno programa koncepta razvoja operativnih sposobnosti. Naglasio je i profesionalizam, spremnost i sposobnost pripadnika OS BiH, kako kroz dosadašnja ocjenjivanja tako i kroz angažman u međunarodnim mirovnim misijama. Na kraju je svim pripadnicima poželio uspjeh u izvršavanju svih dodijeljenih zadataka.

Upravo se čita:  Vasković šokirao Hadžifejzovića: Dodik će biti osuđen i smijenjen! Ide nova optužnica! Planira bijeg iz BiH do oktobra

Vježba “Trenutni odgovor 23”, koja će trajati do 2. juna 2023. godine, predstavlja ocjenjivanje operativnih sposobnosti BGLP OS BiH, a realizovaće se putem nacionalnog “OCC E&F” koncepta ocjenjivanja. Da bi ovo bilo moguće, Zajednički štab Oružanih snaga BiH, u saradnji sa Komandom za obuku i doktrinu (KOiD), realizovao je i prvi domaći kurs “OCC E&F” ocjenjivača, koji će završetkom vježbe biti sertifikovani od strane NATO i tako povećati bazen ocjenjivača OS BiH.

Upravo se čita:  Mnogima je već uplaćeno 470 KM: Skoro 200.000 ljudi u BiH će dobiti pomoć EU

Na vježbi će se po prvi put u Oružanim snagama BiH na vježbama vanjskog ocjenjivanja izvoditi ofanzivne i defanzivne operacije u naseljenom mjestu, koristeći doniranu opremu od strane Vlade Ujedinjenog Kraljevstava Velike Britanije i Sjeverne Irske, prenosi “Avaz”. Ovo je i prilika da se unaprijedi implementacija partnerskog cilja “Borba kombinovanih rodova na urbanom terenu”, te da jedinica, kao i ostale strukture OS BiH, sagleda nivo obučenosti u ovom veoma bitnom segmentu.

Upravo se čita:  Akcija Overdose: MUP-ovi RS i KS više pretrese na više lokacija

Pored generala Ilića, postrojavanju su prisustvovali direktor vježbe, komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Slaven Blavicki, vršilac dužnosti zamjenika komandanta za operacije Operativne komande OS BiH brigadir Mirzet Lubenović, komandant 5. pješadijske brigade brigadir Emir Kliko i načelnik S-3 4. pješadijske brigade brigadir Roberto Gašić te pripadnici NATO Štaba Sarajevo.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prognoza meteorologa: Evo kakvo će vrijeme biti do 4. oktobra

Ciklona će u dane vikenda u Bosni i Hercegovini donijeti padavine i manje topao zrak u odnosu na proteklu...

Možda vas zanima i ovo