Utorak, 28 studenoga, 2023

Načelnik Hadžibajrić i sekretarka Destanović predati Tužilaštvu KS

Autor:N1

Preporučeno

Tužilaštvo KS tereti ih za krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca, te primanje i davanje dara.

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, predat je danas u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo. Osim Hadžibajrića, predata je i Alma Destanović, sekretarka Općine. Podsjetimo, oni su uhapšeni u okviru akcije “Start” jučer sa još pet osoba.

Upravo se čita:  OSCE poziva na hitnu akciju za iskorjenjivanje nasilja nad ženama i djevojčicama

Kako je rekla Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS, oni će biti zadržani 24 sata nakon čega će postupajući tužilac donijeti odluku o daljim mjerama.

Tužilaštvo KS tereti ih za krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca, te primanje i davanje dara.

Sumnjiče se da su od 2019. do maja 2023. godine Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik organizovali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe.

Upravo se čita:  Nakona Banjaluke: MUP RS zabranio i skup u Mrkonjić Gradu povodom Dana državnosti BiH

Pojedini članovi grupe su međusobno komunicirali putem instalirane aplikacije SKY, ako bi prikrivali tragove i u konačnici dogovarali počinjenje krivičnih djela.

Dakle, terete se da su nezakonito izdavali u zakup parking prostore na području Opštine Stari Grad za najmanje tri firme nad kojima su imali kontrolu i nezakonito zaradili više stotina hiljada konvertibilnih maraka.

Upravo se čita:  Rizik od požara i povrede: Iz prodaje povučeni produžni kabal i 11-brzinski hollowtech cestovni pogoni

Osumnjičenom Hadžibajriću dodatno se na teret stavlja i nezakonito dodjeljivanje nekretnine jednoj osobi sa područja Stari Grad, od koje je primio mito u iznosu od 150.000 KM. U toku je ispitivanje osumnjičenih u prostorijama MUP-a KS, navodi N1.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Penzioner iz BiH mora u zatvor, uhvatili ga sa 800 grama heroina. Sastao se s dilerima

Državljanin BiH (67), nastanjen u Offenbachu proglašen je krivim nakon što je optužen da je prenosio drogu za narko...

Možda vas zanima i ovo