Nedjelja, 1 listopada, 2023

Najviša penzija vojnika 410, a generala 1.450 KM

Preporučeno

Nakon što je u četvrtak povučen s dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, Prijedlog zakona o povoljnom penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata će na današnjem sastanku u Vladi FBiH biti ponovo predmetom rasprave

Ilustracija (Foto: Arhiv)
Ilustracija (Foto: Arhiv)

Nezvaničan izvještaj penzija za pojedine vojne činove, predviđen po koeficijentima iz prijedloga zakona, oko čega će se najviše “lomiti koplja”.

Kako je predviđeno ovim zakonskim rješenjem, minimalna penzija vojnika iznosit će 310, a maksimalna 410 KM. Minimalna penzija za čin narednika 377 KM, a maksimalna 538 KM.

Za čin majora predviđena je minimalna penzija od 578 KM, a maksimalna od 828 KM. Brigadiri i generalmajori imaju minimalne penzije od 696, odnosno 928 KM, a maksimalne od 994, odnosno od 1.325 KM. Najviše penzije imali bi generalpukovnici, i to penzije do 1.450 KM. Minimalna penzija dobitinika najviših penzija dobitnika najviših ratnih priznanja iznosila bi 725, a maksimalna 1.035 KM.

Upravo se čita:  Oduzeta velika količina novih autodijelova, procjenjuje se da vrijede oko 360.000 KM

Istovremenofederalni premijer Nermin Nikšić, resorni ministar Zukan Helez te ministar finansija Ante Krajina će o ovom pitanju danas razgovarati s predstavnicima svih boračkih udruženja, zatim vojnih osiguranika i ostalih kategorija kojih se ovaj zakon dotiče da bi našli najbolje riješenje prije nego što on 12. aprila ponovo bude na sjednici Parlamenta FBiH.

Sastanku će prisustvovati i predstavnici parlamentarnih stranaka u Federalnom parlamentu, a pozvana je i delegacija MMF-a u BiH.

Upravo se čita:  Uništena najveća zastava sa ljiljanima na Vlašiću samo deset dana od postavljanja: Nalazi se u katastrofalnom stanju

Inače, 12. april može se smatrati posljednjim rokom za Federaciju da spasi kreditini aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), tako da bi on mogao biti odobren na sjednici Izvršnog odobora ove finansijske institucije koja se očekuje krajem mjeseca.

Međutim, današnja rasprava o ovom reformskom zakonu, koji je uvijet MMF-a za kredit BiH, mogla bi biti dosta burna s obzirom načinjenicu da je na njega samo na Parlemntu uloženo više od 100 amandmana, dok je, prema nezvaničnim informacijama, od udruženja stiglo više od 1.000 primjedbi.

Upravo se čita:  Bećirović: Dodik neka zaboravi i mirno i nemirno razbijanje države BiH

Prema okviru koji je u razgovoru s Vladom definirao MMF, za novi zakon o povoljnom penzionisanju predviđena je budžetska stavka od 197 miliona KM. Zbog ovakvog okvira će, kako tvrde u Vladi, biti dosta teško povećati koeficijente za penzije za pojedine činove, a da se ne smanjuju drugi.

(Fena)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Policija o ubistvu Tuzli: Šta se sinoć dogodilo u naselju Miladije?

U tuzlanskom naselju Miladije sinoć se desilo stravično ubistvo u kojem je Emin Mustafić zvani “Pinki” usmrtio Ismara Karahmeta...

Možda vas zanima i ovo