Petak, 1 prosinca, 2023

Nakon transportera i dugih cijevi za policiju: Tuzlanski kanton ići će u nabavku helikoptera i dronova

Autor:Faktor.ba

Nakon što se napravi procjena šta će biti kupljeno, bit će napravljen i finansijski okvir koji će se koristiti prilikom planiranja budžeta za narednu godinu.

Preporučeno

U budžetu Tuzlanskog kantona za 2024. godinu, na osnovu incijative zastupnika u Skupštini TK Muamera Zukića iz Stranke demokratske akcije (SDA), trebao bi biti predviđen novac za kupovinu jednog helikoptera i veći broj dronova.

Podsjećamo, Uprava policije MUP-a TK nedavno je dobila četiri oklopna transportera, a čeka se isporuka dugih cijevi. Između ostalog, nabavljene su i uniforme za “redovnu” policiju i specijalne policijske snage.

Upravo se čita:  Poznata imena: Evo ko je uhapšen u policijskoj akciji "Tips" zbog kladioničarskih prevara

– Skupštinska incijativa je polazna osnova i sada bi Vlada TK, odnosno Uprava policije, trebali napraviti pripremu, u smislu procjene koliko sredstava treba za nabavku jednog helikoptera i dronova. Postoji ideja da svaka policijska stanica ima jedan dron te da vidimo kolike su potrebe civilne zaštite. Te procjene tek treba da se urade – kaže Muamer Zukić za Faktor.

Upravo se čita:  Stiže nam prava rana zima, dijelovi Balkana će se zabijeliti: ‘Temperature će pasti i 10 °C ispod prosjeka‘

Nakon što se napravi procjena šta će biti kupljeno, bit će napravljen i finansijski okvir koji će se koristiti prilikom planiranja budžeta za narednu godinu.

– Od Uprave policije smo tražili da se urade potrebni normativi da bi se uspostavila zrakoplovna jedinica, koja bi u svom satavu imala helikopter i dronove, ali i kadar, koji, naravno, treba proći obuku – navodi Zukić.

Upravo se čita:  Muškarac ukrao pet metara drva: “Trebalo mu za zime, policija sve oduzela”

Iako bi helikopter bio dio zrakoplovne jedinice MUP-a, ideja je da ima širu primjenu.

– Helikopter bi pored policijskih poslova trebao koristiti i Službi civilne zaštite, ali i Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla u situacijama kada je potreban hitan transport pacijenata. Tako smo planirali normativno urediti stvari – pojasnio je Zukić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Voditeljica Merima Šemić-Prguda o napuštanju BiH: “Srce se slomi jer je to sve što vi jeste. I to je tužno. I ljuta sam, beskrajno”

Voditeljica Merima Šemić – Prguda nedavno je okrenula novi list i s porodicom napustila rodno Sarajevo i posao na...

Možda vas zanima i ovo