Srijeda, 29 studenoga, 2023

Neadekvatna signalizacija uzrok je brojnih željezničkih nesreća u BiH

Autor:Patria

Preporučeno

Na željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine 195 pružnih prelaza osigurano je pasivnom ili aktivnom signalizacijom. Da to nije dovoljno, potvrđuje crna statistika od čak 15 nesreća u toku protekle dvije godine.

Implementacijom projekta tehničke zaštite šest pružnih prelaza u Federaciji Bosne i Hercegovine bit će dodatno osigurano.

A koliko je to nedovoljno, budući da pruge Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine prolaze kroz naseljena mjesta, često ih razdvajajući na dva dijela, potvrđuje veliki broj saobraćajnih nesreća uzrokovanih udarom voza.

Tri smrtna slučaja

Na području Zeničko-dobojskog kantona na pružnim prelazima od 2021. do danas bilo je devet saobraćajnih nesreća, a tri osobe smrtno su stradale.

Posljednji slučaj posebno je uzdrmao Zeničane budući da je usljed udara voza poginula djevojčica s oštećenjem sluha koja nije mogla čuti zvučnu signalizaciju.

O tome kako nedovoljna signalizacija često uzrokuje ovakve nesreće svjedoče mještani naselja Vraca pored Zenice, koje se već godinama suočava s ovim problemom, a tu su i brojna druga mjesta u ovom kantonu, piše Federalna.ba.

Upravo se čita:  Bosna i Hercegovina slavi Dan državnosti

S druge strane, pristup željezničkom području zakonom je odobren samo na sigurnim mjestima – prelazima i peronima, dok u praksi svjedočimo da građani vrlo često pruge prelaze na nedozvoljenim mjestima.

Kazne za nepoštivanje pravila ponašanja učesnika u saobraćaju su do 300 KM.

Mirza Dedić 2010. godine preživio je udar vozom, no život je tada izgubila njegova prijateljica. Sjećanja su mu još uvijek svježa.

– Mrak je bio, niti sam vidio, niti čuo. Samo sam odjednom ugledao nešto, uspio sam reći – voz – i poklopio lice.

Sjećam se hitne, trave da sam ležao negdje, nekih glasova i bolnice, onda sam pao u komu, šest mjeseci sam se oporavljao – prisjeća se Mirza.

Na željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine 195 pružnih prelaza osigurano je pasivnom ili aktivnom signalizacijom. Da to nije dovoljno, potvrđuje crna statistika od čak 15 nesreća u toku protekle dvije godine.

Problem nisu samo pružni prelazi

– Koliko god se ulaže, nije dovoljno, ali to i ne garantuje apsolutnu zaštitu ako se učesnici u saobraćaju ma koje vrste ne pridržavaju onoga što je signalizacijom propisano – kaže savjetnik generalnog direktora ŽFBiH Vahid Đozo.

Upravo se čita:  Potvrđena prvostepena presuda: General Ramiz Dreković je definitivno slobodan čovjek

Nedovoljna signalizacija ili osiguranje pruge naročito u naseljenim mjestima često je uzrokom nesreće. Potvrđuje to slučaj s početka priče, ali i slučaj djevojčice s oštećenjem sluha koja je izgubila život u naselju Vraca.

– Ja sam kriv po tom pitanju što sam htio preći, ali da je bilo nešto poput rampe, žice, stao bih i rekao – hajdemo okolo – gotovi Mirza Dedić.

– Često se od zvuka vozila ne može tačno zaključiti da li ide voz i desi se to što se desi – kaže mještanin naselja Vraca Kasim Isaković.

– Opasno je, strahujemo, čak i na cesti, ovdje nam nema ni pješačkog ni znaka da su tu djeca – priča mještanka Vraca Ajla Kubat.

Da problem nisu samo pružni prelazi, ukazuje struka.

– Evidentirani su i slučajevi gdje tokom dječije igre u blizini željezničkih stanica dolazi do neovlaštenog penjanja na portal kontaktne mreže, usljed čega dolazi do teških tjelesnih povreda, često životno ugrožavajućih ili čak sa smrtnom posljedicom – ističe glasnogovornik Uprave MUP-a ZDK Elvedin Fišek.

Upravo se čita:  Drugi pokušaj: Stranke trojke i HDZ BiH danas se sastaju u Parlamentu BiH

– Posljednje tri godine preovladava kretanje pješaka na nedozvoljenim mjestima prugom. Stradanja se bilježe i od udara voza i od udara visokog napona kontakne mreže – naglašava Đozo.

Iako su posljedice kobne, čini se, nedovoljne su za hitno djelovanje. No, načina ima.

– Da se smanjuje broj ukrštanja ceste i pruge, da se ceste grade tako da se svode na jedan prelaz kako bi ih bilo što manje, i najbolji rezultat koji bi u potpunosti garantovao sigurnost je izgradnja nadvožnjaka, odnosno podvožnjaka – poručuje Đozo.

A do provođenja mjera osiguranja najbolje osiguranje građani moraju biti sami sebi, svjesni da je nakon što mašinovođa uoči čovjeka na tračnicama, tragedija neizbježna zbog dugog zaustavnog puta voza.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Evropska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...

Možda vas zanima i ovo